Partije makedonskih Albanaca zaprijetile su da će bojkotovati inauguraciju novog makedonskog predsednika Đorđa Ivanova ako na ceremoniju ne bude pozvan kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.

Osim Demokratske partije Albanaca (DPA), ceremoniju mogu bojkotovati i Nova demokratija (ND) Imera Selmanija, ali i članica vladajuće koalicije Demokratska unija za integraciju (DUI). Lider DPA Menduh Tači izjavio je da osporava legitimitet novog predsednika i da neće prisustvovati ceremoniji.

Bojkot svečanosti na kojima su inaugurisani predsjednici nije novost, ali su raniji razlozi bili političke prirode, jer je opozicija osporavala legitimitet novoizabranih predsjednika. Tako je za lidera najveće stranke u zemlji VMRO-DPMNE i aktuelnog premijera Nikolu Gruevskog sadašnji predsednik Branko Crvenkovski „građanin Republike Makedonije“, a ne i makedonski predsjednik.

Ceremonija inauguracije novoizabranog predsjednika Đorđa Ivanova biće obavljena danas u podne, ali je još pod velom tajne da li je na svečanost pozvan i predsjednik Kosova. Neki makedonski mediji tvrde da je predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski, koji je domaćin ceremonije, pod pritiskom javnosti, uputio poziv predsjedniku Kosova, ali da iz kabineta Fatmira Sejdijua za sada nema potvrde da će učestvovati na ceremoniji inauguracije.

Predsjednik Sobranja prvobitno nije pozvao Sejdijua, a, prema informacijama u medijima, glavni razlog za ovakvu odluku jeste najavljeni dolazak predsjednika Srbije Borisa Tadića. Nepozivanje kosovskog predsjednika, međutim, izazvalo je oštra reagovanja opozicionog bloka u Makedoniji.

Na ceremoniju, kako Srna saznaje, zvanično su pozvani predsjednici sljedećih država: Srbije – Boris Tadić, Albanije – Bamir Topi, Hrvatske – Stjepan Mesić, Crne Gore – Filip Vujanović, Grčke – Karolos Papuljas, Bugarske – Georgi Prvanov, Turske – Abdula Gul, te predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović.

Učešće je potvrdio i visoki izaslanik turskog predsjednika, dok predsjedavajući Predsjedništva BiH, zbog obaveza u državi – neće moći da doputuje u Skoplje. Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izjavio je da nije dobio poziv za inauguraciju. „Nisam dobio pozivnicu. Na makedonskim vlastima i institucijama je da odluče da li će i kada poslati pozivnicu. Mi se zalažemo za dobrosusjedske odnose“, naglasio je Sejdiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari