Nezadovoljni stanjem u prosveti predstavnici albanskih političkih partija sa juga Srbije za 13. septembar najavili su protestno okupljanje u Bujanovcu. Nedelju dana kasnije zbog kako je rečeno problema u funkcionisanju državne administracije skup će biti održan i u Preševu.


– Odluku o bojkotu popisa doneli su odbornici tri lokalne skupštine iz Preševa, Bujanovca i Medveđe pa je ona na taj način sasvim legalna – naveo je predsednik Opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa. Po njegovom mišljenju ovakvu odluku nema pravo da promeni niko iz redova albanskih političkih struktura. Reagujući na stav predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije ministra milana Markovića koji je rekao da bi „bojkot popisa bio štetan po albansku nacionalnu zajednicu“ Mustafa je rekao da je to „stav upućen preko medija“.

– Pozivi Albancima da ne bojkotuju popis stanovništva upućeni su samo preko medija, nikome od albanskih lidera takav zahtev ni od jednog tela nije zvanično uručen – izjavio je Mustafa. On je naveo da ni od predstavnika međunarodne zajednice „on ali i niko od predstavnika političke javnosti nije dobio zvanični zahtev da Albanci ponište odluku o bojkotu popisa“.

Ovakav stav predsednika preševske opštine i lidera Demokratske partije Albanaca (DPA) ranije je podržao i Riza Haljimi narodni poslanik Albanaca sa juga Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) navodeći „kontinuirano nerešavanje problema na polju obrazovanja i integracije Albanaca u državne strukture“.

– Popis stanovništva je za nas neprihvatljiv jer su formulari štampani na srpskom jeziku, a ima i problema sa formularima, instruktorima i popisivačima – naveo je Haljimi.

Procene poznavaoca političkih prilika na jugu Srbije ukazuju da bi Albanci ovakav stav mogli da promene „samo pod pritiskom međunarodne zajednice“, ali i uz fleksibilniji stav vlasti u Beogradu pre svega u pogledu rešavanja problema u obrazovanju i funkcionisanju državnih institucija u kojima je nedovoljan broj upošljenih stanovnika ovih opština sa juga Srbije koje spadaju u red najsiromašnijih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari