Albanija: Poslanici Demokratske partije zapalili stolice ispred parlamenta (VIDEO) 1Foto: YT/printscreen / Kosovo Online

Poslanici albanske opozicione Demokratske partije danas su u znak protesta zapalili stolice ispred zgrade parlamenta, nakon što su prethodno bezuspešno pokušali da blokiraju rad skupštine.

Oni su najpre protestovali u sali za sednice, kada je predsednica parlamenta Elisa Spiropali pročitala odluku o ukidanju mandata poslaniku demokrata Ervinu Salijanjiju, koji je osuđen na godinu dana zatvora, nakon što je javno optužio brata bivšeg ministra Fatmira Džafaja za trgovinu drogom.

Poslanici demokrata su pokušali da blokiraju sednicu parlamenta, ali ih je u tome sprečila intervencija Garde, a nezadovoljstvo su zatim iskazali ispred Skupštine, prenosi Kosovo onlajn.

Izneli su svoje stolice iz skupštinske sale i zapalili ih ispred ulaza.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Gazment Bardi rekao je da se ne radi o njihovim foteljama, već da štite javni interes.

“Rama je zapalio Albaniju. On želi da preuzme i mandate poslanika opozicije. Nismo ovde zbog naših fotelja, već da zaštitimo javni interes. Istina se ne moze sakriti”, rekao je Bardi, koji je ranije prijavio tužilaštvu pretnju koju je dobio telefonom, o kojoj je obavestio i ambasade SAD i Velike Britanije i Misiju EU u Tirani.

Demokratska stranka odlučila je da prekine svaki institucionalni odnos sa većinom i najavila je protest za 7. oktobar.

Na ove poteze demokratskih poslanika reagovala je Spiropali, koja je rekla da paljenje stolica predstavlja nepoštovanje građana i demokratskih institucija.

Današnji akti nasilja u sali pretvorili su Skupštinu u mesto zločina, koje treba da istraže nadležni organi, kazala je Spiropali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari