Nakon vanrednih izbora i višednevnih pregovora o sastavu nove vlade Makedonije, mandatar Nikola Gruevski (VMRO – DPMNE) postigao je dogovor o podeli vlasti sa albanskom partijom Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija. Prema tom dogovoru, DUI će imati pet ministarskih mesta i jedno vicepremijersko.

Nakon vanrednih izbora i višednevnih pregovora o sastavu nove vlade Makedonije, mandatar Nikola Gruevski (VMRO – DPMNE) postigao je dogovor o podeli vlasti sa albanskom partijom Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija. Prema tom dogovoru, DUI će imati pet ministarskih mesta i jedno vicepremijersko. Reč je o ministarstvima zdravlja, rada i socijalne politike, ekonomije, lokalne samouprave i životne sredine.
Potpisivanju koalicionog sporazuma prethodili su neuspešno završeni pregovori Gruevskog sa liderom Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduhom Tačijem, koji je u prethodnoj vladi bio partner VMRO DPMNE. Makedonski mediji preneli su stav DPA da ova partija „žali zbog neuspešnih pregovora“ oko ulaska u novu vladu, iznoseći da će oni u parlamentu, kao opoziciona partija, nastaviti da se zalažu za priznanje Kosova, donošenje Zakona o upotrebi albanskog jezika, rešavanje problema imena, kao i statusa pripadnika Oslobodilačke nacionalne armije (ONA).
Nakon postignutog dogovora Grujevski i Ahmeti nisu davali izjave novinarima, a mediji u Skoplju ocenjuju da bi u narednom periodu trebalo da dođe do smanjenja napetosti između dve konkurentske albanske partije.
U toku predizborne kampanje, ali i na sam dan izbora jedan Albanac je poginuo, a tridesetak je povređeno. Zbog neregularnosti izbori su ponovljeni na blizu dve stotine biračkih mesta na severozapadu Makedonije i u Skoplju gde žive Albanci. Makedonsko ministarstvo pravde, protestovalo je zbog odluke predsednika Makedonije Branka Crvenkovskog da pomiluje dve osobe koje su osuđene zbog krivičnih dela „sprečavanje glasanja i izbora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari