Bivši pripadnici rasformirane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe zapretili su juče premijeru i ministru policije Ivici Dačiću oružanim sukobom ukoliko Vlada Srbije pokuša da sruši spomenik OVPMB u Preševu. Naime, na sajtu www.preshevajone.com, komandant Ljulji – Ljuljzim Ibiši, odgovarajući na najavu premijera Dačića da će Srbija silom ukloniti spomenik pripadnicima bivše OVPMB ukoliko to vlasti u opštini Preševo ne učine, kaže da su spremni da se tome suprotstave, ako je potrebno i oružjem i da mogu „vrlo lako ponovo obući čizme i uniforme i uzeti oružje u ruke“.

„Mi kao bivši pripadnici i komandanti OVPMB zbog evropskih integrativnih procesa dali smo prioritet dijalogu i nastojanjima da probleme rešavamo kroz razgovore, uz nadu da će se zaustaviti represija Srbije prema etničkim Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Međutim, zbog stalnih provokacija žandarmerije i zbog pretećih izjava Dačića ispada da Beograd ne interesuje ni dijalog niti stabilnost u regionu“, kazao je Ibiši.

Šefket Hasani, poznat pod nadimkom Poeti (Pesnik), rekao je da će se, ukoliko dirne u spomenik OVPMB u Preševu, Dačić susresti sa 500 spremnih vojnika sa Zapada i pozvao Srbiju da prednost da dijalogu, kako bi se „danas sreli za pregovaračkim stolom, a ne sutra u šumi“.

Ipak, predstavnici albanskih partija sa juga Srbije smiruju situaciju.

– Ma kakvi oružani sukobi ili rat sa državom Srbijom. To ne dolazi u obzir i apelujem da niko, a pogotovu mediji ne rasplamsavaju tenzije u Preševskoj dolini, rekao je Ragmi Mustafa, predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) i čelnik lokalne samouprave u ovom gradu. On dodaje da „ovde ima i većih problema od toga što se objavljuje po nekim sajtovima, što može da nanese štetu odnosima između Srba i Albanaca“.

Sličan stav ima i predsednik Partije za demokratski progres (PDP) Jonuz Musliju koji, iako zastupa radikalne političke stavove, u ovom slučaju smatra da je reč „više o senzaciji, a manje o istini“.

– Samo dijalogom sve probleme možemo rešiti i tu ne treba da bude isključivosti – rekao je Musliju za Danas, procenjujući da je reč o „problemu koji vezano za spomenik u Preševu treba rešavati kroz institucije, a ne putem medija“.

Driton Salihu, urednik sajta presheva.com, za Danas navodi da je reč o „novinaru Albancu koji je autor teksta o mogućim novim sukobima na jugu Srbije koji nema kredibilitet osim onog senzacionalističkog“.

– Nije potrebno da se na ovakav način dižu tenzije koje ionako postoje. Ja sam siguran da sve ovo deluje neozbiljno, a o tome govori i činjenica da saopštenje i izjava nekog od bivših komandanata OVPMB iz Švajcarske nije preneo nijedan medij na albanskom jeziku na Kosovu – rekao je za Danas Salihu.

Iz vladajuće Demokratske partije (DP) u Bujanovcu rečeno nam je da „ne žele da komentarišu neozbiljne medijske priče“.

– Sve oko spomenika koji je podignut u Preševu bivšim pripadnicima OVPMB treba da se rešava kroz institucije sistema. Na ovaj način ispada da smo svi neozbiljni i da jedan tekst može da izazove zemljotres – rekao je za Danas potpredsednik DP Nedžat Behljulji. On smatra da „samo ozbiljni tekstovi mogu da izazovu ozbiljne reakcije“ i naveo da će DP u Bujanovcu „analizirati pisanje ovog medija“.

Narodni poslanik Riza Haljimi, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) iz Preševa, ni tokom jučerašnjeg dana nije bio dostupan za komentar o mogućim oružanim incidentima do kojih bi zbog rušenja spomenika pripadnicima OVPMB moglo da dođe.

Dačić: Ako ne uklone spomenik, država će to uraditi silom

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da će, ukoliko vlasti u Bujanovcu i Preševu same ne uklone spomenik pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB) u centru Preševa, država to učiniti silom. Dačić je u Banjaluci rekao da je o ovom spomeniku obaveštena međunarodna zajednica i da je to otvorena provokacija, „jer time želi da se pokaže da Srbija ne kontroliše deo svoje teritorije“.

– To apsolutno nije moguće i može da preti ko god hoće, država je jača od svake pretnje i očekujemo da to pitanje bude narednih nedelja rešeno. Moglo je da bude rešeno za jedan dan, ali smo iskazali dobru volju da ne dolivamo ulje na vatru. Ali, ako neće milom onda ćemo silom, poručio je Dačić.

On je naglasio da ukoliko spomenik nije postavljen u skladu sa zakonima Republike Srbije mora biti uklonjen. „Pozvao sam i opet pozivam vlasti Bujanovca i Preševa da vode računa o tome i sami uklone spomenik kako ne bi bili izazvani međunacionalni konflikti. Ukoliko se to ne desi, država će to učiniti, ponovio je Dačić.

Reakcija

Albanski izvori Danasa navode da je saopštenje usledilo nakon hapšenja i puštanja na slobodu uz novčanu kaznu tri lica koja su nedavno uhapšena na ulazu u Niš, a koji su navodno iz Beograda krenuli da sruše spomenik u Preševu u čemu ih je osujetila policija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari