Albert Drugi: Svestrani knez 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Knez Albert Drugi od Monaka doputovao je juče u zvaničnu posetu Srbiji, a u Beogradu mu je priređen doček ispred Palate Srbija.

Posle ceremonije predsednik Aleksandar Vučić i knez Albert imali su sastanak, a zatim su usledili plenarni razgovori delegacija Srbije i Kneževine Monako, posle kojih je potpisan sporazum o saradnji, a knezu Albertu uručen je Orden Republike Srbije na lenti.

Albert Aleksander Luis Pjer Grimaldi rođen je u Monte Karlu 1958. Starešina je vladarske dinastije Grimaldi.

Sin je Rajniera III i nekadašnje holivudske glumice Grejs Keli.

Od 1977. do 1981. je studirao ekonomiju, politikologiju, psihologiju, englesku literaturu, istoriju umetnosti, antropologiju, geologiju, sociologiju, nemački jezik i muziku na koledžu Amherst u Masačusetsu, Sjedinjene Države.

Diplomirao je 1981. političke nauke.

Govori engleski, francuski i nemački jezik.

Kratko vreme služio je u Francuskoj mornarici sa činom zastavnika.

Posle majčine smrti u saobraćajnoj nesreći 1982, postao je predsednik Crvenog krsta Monaka i učestvovao je u brojnim dobrotvornim akcijama.

Preuzeo je presto pod imenom Albert II 2005, nakon očeve smrti.

Budući da je dugo bio neženja, što je stvaralo probleme za kneževinu koja bi se bez naslednika prestola morala vratiti pod upravu Francuske, počele su da se šire glasine o njegovoj homoseksualnosti, što je Albert negirao u medijima u više navrata.

Istovremeno s takvim glasinama, počele su kružiti priče o njegovim vezama s brojnim poznatim lepoticama, među kojima su manekenke Klaudija Šifer i Naomi Kembel, glumice Bruk Šilds i Bo Derek, pevačica Kajli Minog i mnoge druge.

Godine 2011. oženio se bivšom plivačicom Šarlin Vitstok s kojom ima dvoje dece, princezu Gabrijelu i princa Žaka, legitimnog naslednika kneževskog prestola i dinastije.

Osim toga, sa dve žene ima dvoje vanbračne dece, koja nemaju pravo na nasledstvo prestola jer su rođeni van bračne zajednice, iako je Albert priznao očinstvo.

Učestvovao je na pet Zimskih olimpijskih igara od 1988. do 2002. godine kao član nacionalnog bob tima.

Od 1985. je član Međunarodnog Olimpijskog Odbora i predsednik je Olimpijskog odbora Monaka.

Ekolog je posvećen zaštiti životne sredine, a naročito se zalaže za očuvanje okeana i usvajanje obnovljivih izvora energije kako bi se usporile klimatske promene.

Jedan je od najbogatijih vladara na svetu, čija se imovina procenjuje na preko milijardu dolara, što uključuje zemlju u Monaku i Francuskoj.

Vlasnik je deonica u kompaniji SBM koja je vlasnik kazina Monte Karlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari