Otpravnik poslova Ambasade Velike Britanije u Beogradu David McFarlane posetio je fabriku britanske firme „Albon“ koja je sagrađena u Rumi. On je, u pratnji direktora „Albona“ za Srbiju Ismeta Grebovića i predsednika rumske opštine Dragana Panića, obišao pogon ove firme u kojem trenutno radi 15 radnika.


Ova fabrika je građena sa stoprocentnim britanskim kapitalom, a zvanično će sa radom početi 18. aprila. U rumskom pogonu ove prve godine bi trebalo da se proizvede 600.000 klipnjača za američke firme „Ford“ i Cummins“, dok je projektovani kapacitet tri miliona klipnjača, a očekivana vrednost pune proizvodnje je 20 miliona evra. Prvo će, do juna, posao dobiti sto radnika, a do kraja godine u „Albonu“ bi trebalo da bude zaposleno ukupno 200 radnika, uglavnom sa srednjom stručnom spremom mašinske struke. Od izgrađenih 10.000 kvadratnih metara, proizvodni pogon zauzima 8.500 kvadratnih metara i u to je uloženo 3,5 miliona evra, a u opremu dodatnih 3,9 miliona evra.

„Albon“ od 2008. godine ima svoj pogon u Šimanovcima u kojem trenutno radi 160 radnika, a pomenuta oprema za proizvodni pogon u Rumi upravo je tamo napravljena. Direktor Ismet Grebović je istakao da je reč o najmodernijoj tehnologiji koja ne zagađuje životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari