Aleja glagoljaša 1

U unutrašnjosti Istre, gde se ređe zalazi, pravu poslasticu predstavlja Aleja glagoljaša.

Smeštana izmešu Roča i vrata najmanjeg grada na svetu Huma, Aleja glagoljaša ima višenamensku primenu.

Ona upućuje namernike na zaboravljeno pismo – glagoljicu, na istoriju tog pisma, protagoniste i ilustrovana je vrednim vajarskim delima.

Na potezu od Roča do Huma, oko sedam kilometara, kroz vizije vajara Želimira Joneša upoznajete glagoljicu, njene tvorce, važne datume istarske istorije i pismenosti i stare istarske gradove.

Prva skulptura stilizovano glagoljsko slovo S nalazi se već kod skretanja sa ceste Lupoglav – Buzet, kod mesta Roč prema Humu.

Moguće je nešto pre Roča starom cestom krenuti ka Humu, ali nova cesta, na kojoj se autobusi mogu bez problema mimoići i koja je znatno kraća, na putu je svih jedanaest spomenika glagoljici i glagoljašima.

Drugi spomenik podignut u slavu oca glagoljičkog pisma Ćirila i njegovog sledbenika brata mu Metodija nazvan je Stol Ćirila i Metoda.

Treća skulptura posvećena je poznatom učeniku Ćirila i Metodija Klimentu Ohridskom.

Simbolički ova skulptura predstavlja razred, katedru i stolice za učenike.

Glagolski lapidarij, četvrta tačka Aleje glagoljaša nalazi se na zidu crkve Svete Gospe od snijega u mestu Bernobići.

Ispisani su poznati glagoljski zapisi pronađeni na tlu Hrvatske: Plominski zapis, Kninski ulomak, Valunska ploča, Krčki natpis, Plastonski ulomak, Bašćanska ploča, kamenica za blagoslovenu vodu iz Mošćenice, Grdoselski ulomak, kustadija iz Vrha, Senjska ploča, Supetarski ulomak.

Klanac hrvatskog Lucidara predstavljen je poluktužnim zidom sa obeliskom na vrhu. Lucidar je bio neka vrsta uputstva o svetu i životu, poput Raslovog Ljudskog znanja za moju generaciju.

Ispisan glagoljicom bio je dostupan svima.

Tako su se sticala znanja o medicini, geografiji, astronomiji, teologiji…

Stotinak metara dalje nalazi se Vidikovac Grgura Ninskog.

U obliku knjige isklesane u kamenu vajar na tri pisma – glagoljicom, ćirilicom i latinicom ispisuje pohvalu Grguru Ninskom koji se zalagao za upotrebu glagoljice u crkvenim knjigama.

Uspon istarskog razvoda – reč je osvetljavanju dokumenta bitnog za Istru – Istarski razvod.

Ovim dokumentaom utvrđena su u XIII i XIV veku razgraničenja feudalnih poseda u Istri, a prepis Istarskog razvoda na glagoljicu učinio je pop Mikud Gologorički.

Kameni blokovi u obliku glagoljskih slova ispisuju reč Istarski razvod, u dnu je slovo L koje simbolizuje ulazna vrata, a na vrhu županski sto koji znači da mogu odlučivati sami o sebi u vlastitoj županiji.

Zid hrvatskih protestanata i jeretika – u sredini je stilizovano glagoljsko slovo S, a u gornjem delu su imena značajnih protestanata i jeretika i ispisi iz njihovih dela.

Odmorište Žakna Jurja obaveštava o najavi štampanja prve glagoljaške knjige na hrvatskom jeziku.

Reč je o Misalu kneza Novaka iz 1368 godine.

Neposredno pred Humom je Spomenik otporu i slobodi – tri kamena bloka simbolizuju tri vremenska razdoblja a u svakom od njih građani Huma su žudeli za mirom i slobodom.

Konačno, jedanaesti spomenik u Aleji glagoljaša su gradska Humska vrata na kojima je u bakru izrezano dvanaest medoljana kalendara prema kome se valja ravnati.

Glagoljicom su ispisane reči: „Tom malenom gradu u pohode dođi, na kamenu tvrdu toplina vri“.

Sam po sebi Hum je spomenik.

Svaka čast građanima Huma koji zarad svoje komocije nisu zalili asfaltom kamenim oblucima popločane ulice, niti su narušili lepotu starih fasada, a namernicima nude Bisku – rakiju sa imelom, biljkom kojoj se od antičkih vremena pridaju lekovita svojstva i tartufe u različitim oblicima od praha, preko belih i crnih tartufa u ulju ili zapakovanih u malim teglicama, znatno skupljih od istih takvih u Toskani.

U svim pričama i studijama o glagoljašima koje sam pročitala u Porečkoj biblioteci ostalo mi je nejasno kako su dospeli do Istre a da nisu kročili na tlo Srbije.

Srbija je potpuno izostavljena nekako idu iz Grčke i Makedonije i odjednom su u Istri i na Kvarneru.

Dok sam obilazila Aleju glagoljaša, a bilo je to u prvoj polovini januara ove godine, neprestano su me mimoilazili autobusi puni turista.

Korona je, januar, a kad ima šta da se vidi ljudi dolaze. Nema stranog bedekera da ne upućuje na stare istarske gradove i Aleju glagoljaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari