Profesor Aleksandar Cvjetić: Moguće je ekološki kopati litijum

Ostavite komentar


  1. Ne mora da se sprovodi kontrola??? A zakon, mora li zakon da se sprovodi i postuje ??? Gde je i koliko opasnih materija do sada korisceno za probne busotine i gde su one uskaldistene i ko je to kontrolisao? Ko treba da zatvori te busotine i kolika steta je vec napravljena? Mislite ako niko ne kontrolise kolika je steta onda kao i da nije napravljena ?? Probleme pod tepih ili pod zemlju gurnuti , jeli to to vase resenje ?

  2. Kapacitet drzave nije sporan. Drzava nema kapacitete za kontrolu i nametanje standarda.

  3. Rio Tintu je bilo „nametnuto“ da kontroliše svoje procese svuda gde je rudario. Ipak je prouzrokovao katastrofe takođe svuda gde je rudario. Ne verujemo Rio Tintu jer znamo kakva je to kompanija. Ne verujemo Vučiću, Brnabićki, vladi, institucijama Srbije jer se već pokazalo kakvi su. Rio Tinto marš iz Srbije. Tačka.

  4. „Samo je pitanje da li ova država ima kapaciteta da kontroliše, ali verujem da ima želju“. Nema kapacitet, to svi znamo, zato se i bunimo!

  5. U ovu priču niko razuman u Srbiji ne veruje , jer sasvim oprečno izjavljuju naši poznazi akademici i naučni autoriteti . Neka Rio Tonto pokaže prirodu koju je „sačuvao“ od štetnih uticaja svog „zelenog rudarenja .

  6. Ne radi se ovde o tome da li će Rio Tinto da vadi rudi, a neće i on će otići iz Srbije, već da li će uopšte ruda da se vadi. Vidim da većina čitalaca ovih novina nema kapacitet da to razume, ali nalaze za shodno da dovode kapacitet države u pitanje. Ne postoje nikakve oprečne izjave stručnjaka, jer su jedini stručnjaci oni sa Rudarsko geološkog fakulteta, a oni su svi složni u ovome. Samo su njihove izjave validne, jer oni poznaju prirodu rude i procesa, ali i stanje tehnike različitih kompanija po svetu. Jedino je ova oblast validna da izvrši ekspertizu, a ne razne političke opcije, ili eko turisti.

  7. To je priča za malu decu! Nedavna smrt 22 radnika u fabrici litijumskih baterija u uređenoj dršavi kao što je Južna Koreja to pokazuje!

  8. Postoji način za ekološko rudarenje litijuma:
    Jednoga dana kada ova srpsko radikalna napredna stranka padne sa vlasti, svakom njenom članu koji je u tom mandatu kršio svakodnevno zakone i ustav odrediti određeni broj kilograma.
    Pa ih zadužiti sa lopatom, ašovom, krampom i budakom. Pa one godine kada iskopa dosuđene kilograme litijuma jednake zločinu i prodaji i izdaji koje je uradio, pustiti ih na slobodu…

  9. Profesor A.Cvjetić eksplicitno priznaje da rudarenje litijuma kao „proces ima uticaj na životnu sredinu“, što je tačno, ali nije tačno da se ti uticaji na današnjem stupnju tehnološkog razvoja za slučaj industrijske eksploatacije litijuma „mogu kontrolisati i držati pod kontrolom“. Kad bi to u svetu danas moglo da se uspešno „drži pod kontrolom“ (tobože uz ugradnju „najbolje opreme“) prof. Cvjetić bi dobio Nobelovu nagradu za rudarenje litijuma. U Evropi, o istinskoj složenosti ekoloških problema rudarenja litijuma videti primer Portugalije, o čemu je dosta pisano.

  10. Поштовани господине треба да Вам овај народ направи кућу поред рудника са обавезом да тамо живите па ћете убедити народ да је еколошки исправно рудари.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. i 30. jun 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.