Aleksandar Jablanović: Vulinov prijatelj 1Foto: Medija centar

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Jablanović podneo je ostavku zbog zloupotrebe službenog automobila, koju je prihvatio resorni ministar Aleksandar Vulin.

Jablanović je obrazložio da „zarad svoje časti i časti svojih saradnika na sebe prihvata punu odgovornost“ zato što je dozvolio da se u službenom vozilu preveze njegov brat sa suprugom, ali da „nikako ne prihvate lažne optužbe“ da je u tom automobilu načinjeno krivično delo i prodavana droga. Ministar rada je prokomentarisao da je Jablanović, baš zato što je član njegove partije, Pokreta socijalista, i zato što mu je prijatelj „bio dužan da se na poseban način stara o imovini koja mu je poverena, kao i o ugledu Ministarstva“.

Jablanović je na funkciju u Ministarstvu imenovan oktobra 2015, nedugo nakon što je smenjen sa mesta šefa Srpske liste u kosovskom parlamentu, čiji predstavnici su ga optužili da se „oglušio ne samo o interese srpskog naroda na KiM, već i od jasnih preporuka Vlade Srbije“. Devet od 10 gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu potpisalo je proglas u kojem je on optužen da su mu „lični i stranački interesi važniji od interesa naroda koji ga je birao“.

Do februara 2015. Jablanović je bio ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi, ali ga je premijer Isa Mustafa smenio. Kao razlog za takav potez, navedena je ocena pokreta Samoopredeljenje da je Jablanović „uvredio majke Đakoviće“ jer je one koji su kamenovali autobus sa Srbima na Badnje veče te godine nazvao „divljacima“, a u Prištini su bili organizovani i protesti na kojima je tražena njegova ostavka.

Aleksandar Jablanović je rođen 25. septembra 1980. godine u Kosovskoj Mitrovici. Po zanimanju je diplomirani pravnik. Bio je odbornik u Skupštini opštine Leposavić, sa liste SPS-PUPS. Socijalističku partiju Srbije napustio je 2011. i osnovao opštinski odbor Pokreta socijalista u Leposaviću. Obavljao je funkciju potpredsednika Skupštine opštine Leposavić. Oženjen je Kristinom, sa kojom ima kćerku Anastasiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari