"Lako je Vučiću da hapsi srpskog seljaka, kad ne sele njegovu porodicu niti ruše kuću u Jajincima": Ćuta o hapšenju aktivista u Loznici 1Foto: Danas/(1)X/@kpromeni/Ivan Bjelić;(2)R.Z./ATAImages

Ekološki aktivisti uhapšeni su juče posle podne tokom blokade pruge Loznica -Zvornik, protestujući protev projekta Jadar koji bi prema nekim informacijama mogao ponovo da oživi, a narodni poslanik i predsednik „Ekološlog ustanka“ Aleksandar Jovanović Ćuta za Danas kaže da je lako Vučiću „da hapsi građane kada nije u njihovoj poziciji“.

„Lako je Vučiću da hapsi srpskog seljaka, oca petoro dece, proizvođača 100.000 litara mleka godišnje, kad njegova porodična kuća u Jajincima nije na spisku za rušenje, a njegova porodica nije planirana za raseljavanje“, navodi Jovanović Ćuta.

Kako je dodao, lako je Vučiću da preti i hapsi poljoprivrednike iz doline Jadra kada iza njega stoje ambasade Nemačke, SAD i Engleske.

„Da na Andrićevom vencu ima iole hrabrosti, srpski predsednik bi stao uz svoj narod i rekao „NE!“ Proterivanju svog naroda iz doline koja ga hrani. Umesto jasnog odgovora stranim ambasadama, koje se direktno mešaju u unutrašnja pitanja Srbije, Vučić ćuti kao zaliven, jer je za tako nešto potrena hrabrost koje na Andrićevom vencu nema ni u tragovima“, rekao je sagovornik Danasa.

On je naveo i da je „Ekološki ustanak“ oduvek bio i biće u prvim redovima borbe za ljude, čistu zemlju, vodu i vazduh.

„Rio Tintu i njihovim slugama, Vladi Srbije, jasno i glasno poručujemo – čekacemo vas svuda, na prugama, rekama mostovima, njivama… Srbiju nam trovati nećete“, poručio je Jovanović Ćuta.

Podsećamo, ekološki aktivisti su uhapšeni juče posle podne, tokom blokade pruge Loznica-Zvornik.

Oni su protestovali zbog najave da će Ustavni sud u četvrtak po inicijativi Rio Tinta ukinuti uredbu Vlade Srbije kojom je ukinut prostorni plan za Jadar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari