Ko je novosadski političar Aleksandar Jovanović, koji je izazvao požar na dečjem igralištu? 1foto Medija centar

Aleksandar Jovanović zvani Sadam je lokalni novosadski političar. Iako možda nepoznat široj javosti, poznat je građanima Novog Sada. Bio je dugogodišnji član Lige socijaldemokrata Vojvodine, predsednik skupštine Grada Novog Sada. Imao je i jednu aferu, a od nedavno je osnovao i novu političku organizaciju.

Prema dostupnoj biografiji, Aleksandar Jovanović je rođen 1972. godine i po zanimanju je sociolog. U Ligi socijaldemokrata Vojvodine se nalazio praktično od osnivanja, gde je jedno vreme obavljao i funkciju potpredsednika stranke.

Od 2000. do 2008. godine je bio odbornik u skupštini Novog Sada, da bi svoj politički vrhunac ostvario u periodu od 2008. do 2012. godine kada je predsedavao Skupštinom grada u vreme kada je vlast u Novom Sadu imala Demokratska stranka sa kojom je LSV bio u koaliciji.

Kada je SNS pobedio na lokalnim izborima u Novom Sadu, LSV je ušla u takozvanu „komunalnu“ koaliciju sa SNS, pa je Aleksandar Jovanović prešao u Skupštinu AP Vojvodine gde je bio poslanik ispred LSV-a.

Tu stranku je napustio 2020. godine, jer je, kako je tada naveo, bio nezadovoljan politikom koju LSV vodi. Nedugo zatim je sa još nekoliko ljudi osnovao Akciju progresivne Vojvodine, koja se predstavlja kao politička organizacija koja zastupa građanske ideje, ideju suštinske autonomije Vojvodine, borbu protiv socijalnih nejednakosti i fašizma.

Kada je 2022. godine nekoliko opozicionih stranaka najavilo protest zbog oštećenja Banovine u Novom Sadu, Jovanović je najavio dolazak na protest, što je izazvalo bes ekoloških organizacija koje se zbog njega nisu pojavile na protestu, optužujući Jovanovića da je glasao za izgradnju garaža pored Banovine dok je bio odbornik LSV-a.

Prošle godine je nekolko dana bio u centru pažnje javnosti, zbog skandala jer ga je tadašnja nevenčana supruga Jovana Balašević, ćerka Đorđa Balaševića, prijavila policiji za nasilje u porodici. Tužilaštvo je tada po službenoj dužnosti, protiv Jovanovića podnelo krivičnu prijavu za nasilje u porodici.

Ko je novosadski političar Aleksandar Jovanović, koji je izazvao požar na dečjem igralištu? 2
Foto: ATAImages/Amir Hamzagić

Ono što je još zanimljivo za ovog političara je njegov nadimak- Sadam. On je ovaj nadimak dobio jer povremeno radi kao DJ iz hobija, a sebe na nastupima predstavlja kao DJ Sadama. U nekoliko navrata je nastupao i na EXIT festivalu kao DJ.

Podsetimo Aleksandar Jovanović priveden je zbog požara koji se u subotu dogodio na Limanu 3.  Crni dim se video iz različitih delova Novog Sada. Ispostavilo se da je izgorelo skejt igralište na Limanu 3, iza studentskih domova.

Vatrogasci su brzo ugasili požar, ali je teren u potpunosti uništen. Jovanović je navodno izazvao požar tako što je palio „macu“ koja opada u vreme cvetanja topole. Njemu je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu za izazivanje opšte opasnosti biće danas priveden nadležnom tužilaštvu na saslušanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari