Aleksandar Karađorđević: Jedino diktatori brišu istoriju

Princ govori za Danas

Ostavite komentar


  1. Matori,
    Ja bih rešio pitanje odakle vama pare, kako ti je deda, a pogotovo otac napravio toliko bogatstvo, pa onda preko patrijarha i ovih polu-pismenih što vas guraju i pričaju o ovom krsu od zemlje da bi trebalo da bude monarhija, pa da onda zarad toga što će svaki od njih dati si za pravo da ti traže da ih spasavas i amnestiras kad dodju jednog dana do suda, pravog! Sram te bilo za tvoj srpski, toliko poštovanje imaš za ovaj svet što živi ovde, pa da si fudbaler već bi naučio da pričaš, da ne pričam o uopšte pravu koje sebi daješ da pričaš o povratku monarhije, nego ti bolje spremaj kofere, zapucace se ovde ponovo, kao što se I istorija ponavlja ovde, Karađorđevići se uhvatili pod ruku sa fasistima, opet!

    1. Vladimire sine, narod kaže :
      Bog na nebesima , Kralj na zemlji , a Domaćin u porodici !
      Što pre shvatiš ovu narodnu mudrost, to će tebi i tvojoj porodici biti lepši život !

      1. Malo je sramotno tako pisati o Karadjordjevicima, ipak on je potomak jednog Karadjordja, cija je glava dat za Srbiju, njegov dda Aleksandar i pradeda Petar, presli su Albaniju, pod kursumima arnauta, da bi spasli vojsku i povratili snagu, a i nabavili novac za oruzje, Koji banasnji EU predsednik predvodio svoju vojsku do krfa, gde su ih francuzi pod pretnjom Rusa prevezli brodovima i to onim za prevoz zivotinja, toliko su nam bili prijatelji i zurilo im se dabome-a znali su da su oni prepusteni i ubijana od arnauta, bez ruske pomoci i pretnje nist, a posebno je velika pomoc u municiji koja je bila veceg kalibra, al su se i tu snasli.
        Pobedu u I.sv. ratu su izvojevali Srbi, sa Misicem, Bojovicem, kraljem , njihove jurise je bilo tesko zaustaviti, jer oni su se vracali i oslobadjali svoju zemlju, tu je srce junacko,, ljubav prema Otadzbini. Sve se to zaboravilo!
        A u II gde su se oni iz Jasenovca pred kraj presvlacili, pa dobili 2.penzije , ne pominje niko i onog za ko ne znamo ni ko je ni odakle, a srpski mu je bio isti kao i Princev, pa nikom nije smetalo…..
        Narod koji zaboravlja svoju proslost, nema buducnosti…..

    2. Matori,

      Piše se polupismen, ne polu-pismen. Mračna je kromanjonska pećina ali puna strasti.

    1. Kralj Aleksandar Ujedinitelj je uveo diktaturu nakon što su se poslanici počeli ubijati u Parlamentu.
      Pokušao ja da spasi zajedničku državu Južnih Slovena (i Bugari su hteli da s epripoje) i da se primitivcu ujklope u evropske političke tokove i socijalne pokrete nacionalne tolerancije , ali su ga ubili ustaše i komunisti !

    1. Obrenoviće su 1903. ubili Apis i Crnorukci, koji su imali parolu : Ujedinjenje ili smrt !
      Obzirom da su Obrenovići mnogo šurovali sa Austrougarima, i nisu bili za ujedinjenje svih Srba u jednu državu, Crnorukci su ih sklonili, kako bi na presto Srbije došli Karađorđevići za zadatkom da ujedine sve Srbe ! !

      1. Kad pomenusmo „šurovanje“ i „sklanjanje“, nisu li Karađorđevići šurovali sa pomenutim Apisom i Crnorukcima pa ih posle sklonili?

  2. Jedino bi povratak ustavne parlamentarnih monarhije omogućio Srbiji pomirenje i svekolike napredak. Ovako svaka šuša umišlja da će biti kralj. Izborni sistem jedan čovek jedan glas, dvodomna skupština, vlada i premijer kao najviši stepen vlasti će urediti Srbiju i pomiriti sva ideološka i međunacionalna trvenja jer monarh se u ovom slučaju određuje po nasledno liniji.
    Daće Bog da se vrati središte SPC u mojoj Peći i da se kraljevi i patrijarsi ubuduće krunišu samo jednom i to u pećkoj patrijaršiji.

    1. Izvinite ali neko mora da vam kaže. Taj vaš Karađorđević i cela njegova, njihova porodica su engleski špijuni.
      Pa pobugu, svi su tamo rođeni i svi više vole englesku nego Srbiju. Oni bi sve Srbe prodali za jedan kraljicin osmeh. Postoji izraz u Srbiji za takve, a to je petokolonaši.

      1. Povratkom Kraljevine se sve menja u korist Srbije , znate samo vi komunisti v8dite svuda englesje spijune jer polazite od sebe , vi komunisti ste spijuni kominterne koja je radela protivu srpskih nacionalnih interesa za to postoje dokazi …svi vi koji optuzujete buduceg Kralja da je spijun egleske ,polazite od sebe jer ste vi komunisti i spijuni kominterne …ZIVELA KRALJEVINA !

        1. Ja opet proverih sva dokumenta:Piše REPUBLIKA SRBIJA !!Znači i dalje sam GRAĐANIN a ne podanik!!A što se tiče socijalizma to je jedini (relativno),pravedan sistem u istoriji ove države!!Uzgred,gde je ovaj lik bio 1999(ja sam kao rezervni oficir sa mojim vojnicima pucao na avione njegovih dragih engleza)!!Nikad ne čuh da je nato agresiju nazvao zločinačkom!!Mrš more s njim zajedno!!!

    2. Monarhije opstaju iz tradicionalistickih razloga. Politicka teorija jos uvek daje veliku prednost republici, na suprot monarhiji. Politicka moc je danas u rukama izabranih predstavnika. Teorija drzave i prava istice da je monarh neodgovoran (niko ga ne moze pozvati na odgovornost, pisao je profesor R. Lukic), iznad monarha je samo bog i niko vise. Bivalo je u istoriji da cak I monarhije dospeju u krizu koju ne mogu da savladaju.
      Ljudi danas treba da resavaju istinske probleme, da se ne zanose da bi “protokolarna monarhija”mogla da resi ekonomske(!?), politicke, kulturne(!?) i istoriske probleme!

      1. Taso, imaš „mali „previd : Nekada je Kralj bio jedini Vladar u državi,
        a danas obični građani najbolje žive u Parlamentarnim Kraljevinama gde narod bira Skupštinu i Vladu na neposrednim izborima , a ne da ih imenuju partijski sekretari (potecijalni diktatori).
        Siguran sam da bi sve kraljevine podržale i finansijsku i političku obnovu Kraljevine Srbije sa dinastijom Karađorđevića koja ima krvne veze sa Engleskom krunom.

        1. To sto se monrhija stara skoro 1000 godina u Britaniji zaledila i funkcionise ne znaci da bi to bilo isto i kod nas. Zivim u Britaniji i slusam svakodnevne prituzbe, na siromastvo, veliki broj beskucnika, zlostavljanje dece, svake zime krize NHS-a. Sto se tice kraljevske pomoci siromasnim rodjacima, to se desava samo u bajkama. Britanska Kraljevska porodica nije prihvatila Romanove i ako su rodjaci, jer se smatralo da to ne bi bilo popularno, a zna se kako su ovi zavrsili. Prica o srpskom monarhizmu ne stoji. Vecina kraljeva je ili ubijena ili proterana i retko je ko zavrsio prirodnom smrcu, u sopstvenoj postelji.

  3. Karađorđevići došli na vlast ubistvom, uveli diktaturu, obogatili se u zemlji siromašnih, pobegli u ratu…..kome, normalnom, trebaju

  4. Podrška Karađorđevićima da obnove Kraljevinu Srbiju, po uzoru na parlamentarne kraljevine u EU, gde obični građani najbolje žive, a tajkuni plaćaju najveće poreze !!
    – Prva Kraljevina Srbija (Raška) je nastala u Žiči 20.Maja (na Spasovdan) 1220., krunisanjem Stefana Prvovenčanog, od strane Svetog Save, koji pre toga dobio samostalnost (autokefalnost) za Srpsku pravoslavnu crkvu. Manastir Žiča su braća izgradila po uzoru na Solomonov hram, da bi se u njemu krunisali srpski kraljevi, dok Srbija postoji (do kraja sveta);
    – Druga Kraljevina Srbija je nastala u Šumadiji, posle Karađorđevog i Miloševog ustanka kada je Kneževina Srbija dobila autonomiju, pa 1882. postala Kraljevina kada se Milan Obrenović krunisao u Žiči;
    – Treći put država Srbija je nastala 2006. kada se odvojial Crna gora, ali nastajanje nije završeno, jer još nije bilo krunisanja predstavnika Karađorđevića u Žiči!!
    Sa verom u Boga , za Kraljevinu Srbiju !

    1. Delije sa Severa su davno pevali :
      Zvezda Srbija – nikad Jugoslavija !
      Živela, živela Kraljevina Srbija !

    2. Zbog kralja uvesti još nekoliko poreza ionako siromašnim i gladnim ljudima, da gledaju balove i prijeme na kojima se ne jede pašteta na bajatom hlebu.

      1. Alekse sine, u skandinavskim kraljevinama svi ispod prosečne plate plaćaju manji porez , od onih bogatih (preko 4-5 prosečnih)

  5. Кад прочиташ коментаре, закључиш да је истина. Сваки народ има власт какву заслужује. Није питање каква је власт, питање је какви смо ми. Какви смо тако нам је.

    1. Браво. Браво. И браво.
      Не могу да опишем колико се слажем. Такође не могу да опишем колико ми је тешко што из сопствене коже не могу.
      Још једном браво!

  6. Ovde jedva da smo imali par godina demokratije u citavoj istoriji. Sve redom bili diktatori a evo imamo i danas jednog pre kojeg njegovo Visocanstvo pokusava da ima neki dvor i da dvoruje, a realno samo nepismeni mogu ovako nepismenog da ga vrate. Covek je komedija. Pre nego sto neko krene da spocitava o diktaturi neka se raspita kako su se ubijali Obrenovici i Kradjordjevici = ko najgori diktatori banana monarhija iz tunguzije.

  7. Pošto je jasno da su Karadjordjevići previše kompromitovani, zašto oni koji podržavaju monarhiju ne bi prihvatili kao kandidata za prestolonasljednika nekog stranog princa ili princezu? To je inače bila praksa u svim evropskim dinastijama. Recimo nekog švedskog ili španskog princa? Taj ne bi bio opterećen učešću u pokolju Obrenovića, ne bi imao bogatstvo stečeno iz korupcionaških afera 1920ih i 30ih godina, itd. I na kraju, sigurno bi naučio srpski jezik mnogo brže od ovog nesretnika.

  8. Niste ga pitali bitnija pitanja: Koliko novca uzimaju danas iz Budzeta Srbije i zasto to cine (mislim da trenutno primaju oko 250.000 evra ali opet ne placaju dazbine i struju)? Recept da se resimo ovog takozvanog princa: vratite im dvorove, ali ih odsecite od svih budzetskih primanja i naplatite porez na imovinu. Ako privatni gradjanin Karadjordjevic uspe da plati odrzavanje, dazbine i porez iz svog dzepa, super, nek zivi u miru. Ako ne, drzava nek proda dvorove na licitaciji (gde ce ih verovatno i otkupiti) a Aleksandar i njegova porodica nek sebi nadju privatan smestaj o svom trosku.

    1. Većina Srba iz dijaspore bi prihvatila da se 1% od 3 milijarde evra koliko šalju godišnje u maticu, dodeli Kruni !

  9. Retko dobar intervju. Jedan od najboljih u poslednje vreme. Prestolonaslednik govori jednim jezikom koji je u Srbiji redak a to je pomirljivi umereni jezik. Tu nema omalovazavanja ili netrpeljivosti ni prema kome. On svoj posao monarha vec sad odlicno obavlja.

  10. …“ na Kosovu i Metohiji koje je oslobodio Vaš pradeda kralj Petar Prvi?“… Preporucujem Vam lektiru: o balkanskim ratovima, Izvestaj karnegijeve komisije i knjigu Dimitrija Tucovića: „Srbija i Arbanija/Jedan prilog kritici zavojevačke politike srpske buržoazije“.

  11. Vi ste potomak JUGOSLOVENSKE DINASTIJE. nema JUGOSLAVIJE nema DINASTIJE!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.