"U ovoj bici veću počast odavali su nam naši neprijatelji, nego mi sami sebi": Šapić na obeležavanju Dana odbrane Beograda 1915. 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Grad Beograd će od sledeće godine u potpunosti preuzeti organizaciju obeležavanja Dana odbrane Beograda 1915. godine, a smatram da ovde treba da budu najviši državni funkcioneri, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić povodom obeležavanja Dana odbrane Beograda 1915. godine.

Proteklih nekoliko godina smo počeli da negujemo kulturu sećanja na taj period naše istorije, koji je bio potpuno zapostavljen, a jedan je od najvažnijih perioda u istoriji našeg naroda, rekao je Šapić, govoreći o periodima balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, saopštio je Beoinfo.

Sledeće godine je 110 godina od bitke za odbranu Beograda 1915. godine, što ćemo obeležiti posebnim događajem i akademijom. Želimo da našu decu u školama učimo stvarima o kojima spletom okolnosti nisu učili, te da budemo ponosni na naše pretke, jer konkretno u ovoj bici, čini mi se, veću počast odavali su nam naši neprijatelji, nego mi sami sebi, rekao je Šapić.

Šapić je ocenio i da moderna istorija ratovanja ne poznaje takav podvig, kada se praktično povukla čitava jedna država, muško stanovništvo i vojska, pa se posle dve godine vratila i bila ključna u pobedi u Prvom svetskom ratu.

Želim da se poklonim svima onima koji su izuzetno hrabro i junački branili obale našeg grada, naravno i njihovim potomcima, te da u ime svih Beograđana zahvalim na činu koji ne smemo nikada da zaboravimo, rekao je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari