Aleksandar Šapić nakon nevremena u Beogradu: Smejali ste mi se kad sam rekao da postavimo znakove koji upozoravaju na nevreme 1foto (BETAPHOTO/BEOINFO/MIODRAG TODOROVIĆ)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obratio se javnosti nakon nevremena koje je pogodilo Beograd sinoć i rano jutros.

On je rekao da je bilo preko 250 intervencija javno komunalnih preduzeća tokom noći, te da je 1.500 radnika sve vreme na terenu.

„Imali smo preko 250 intervencija. Počinje situacija da se stabilizuje. Imali smo 15 linija prevoza koje su bile obustavljene zbog objektivnih okolnosti. Za sad nismo imali tragičnih slučajeva. Molio bih ljude da u ovakvim situacijama da budu svesni okolnosti u kojima se nađe njegov kraj i da zaista prihvatimo nove vremenske okolnosti koje vreme u kom živimo nosi. Ove superćelijske oluje postaju naša realnost. Mi smo čak imali sreću u odnosu na ono što se dešava u regionu, Zagreb je potpuno opustošen. Količina padavina je bila u proseku oko 55 litara po metru kvadratnom“, naveo je Šapić.

Kako je rekao, postoje dva osnovna razloga zbog čega se dešava kolaps nakon padavina.

„To sam govorio pre godinu i po dana – tada su bili problemi zbog toga što su neki odvodi bili nepročišćeni. Sada taj problem ne postoji, jer komunalne službe redovno čiste naše odvode. Drugi problem su fi cevi koje postoje u našoj kanalizaciji koja ne mogu da prime veću količinu kiše, ali to nije problem samo kod nas, već i u drugim društvima, bogatijim sredinama i gradovima. Treća okolnost je, a to građanima ponekad neće da vide… Kad se desi oluja i nevreme kako je bilo sinoć, tada na šaht voda nosi granje i tog trenutka se ona zatvori. Dok ne dođe i to fizički ne pomeri, voda ne može da ode i tada u malim kotlinama koje se nalaze na putu nastaju velike količine vode“, rekao je on.

Istakao je Šapić i da „tu nema rešenja“.

„Kad je mešavina ovakve oluje i količine padavina, jedino rešenje je da se fizički dođe i pomeri to granje. To smo radili, imamo slučajeve gde smo uspeli da spasimo neke naše sugrađane koji su se zadesili na tim ulicama. Sećate se da su ‘umirali od smeha’ neki mediji kad sam rekao da bi trebalo postaviti znakove da u slučaj ovakih padavina ne ulazite u neke ulice. Ismevali smo mene i govorili da se znakovima branim od kiše“, rekao je Šapić.

Gradonačelnik Beograda se zahvalio svim zaposlenima u javnom-komunalnom preduzeću, te da se nada da će vrlo brzo grad biti vraćen „u normalne tokove“.

„Još jednom da ponovim – ova kiša koja je bila najjača u poslednjih godinu i po dana je nešto što je u odnosu što se dešava u regionu i Evropi još uvek u nekim granicama. Ja tu ne bih stvarno provocirao i „čačk’o“ Boga.. Da budemo malo realni, da pokušamo da pomognemo jedni drugima i reagujemo na terenu“, rekao je on.

Šapić je rekao da očekuje da se sve smiri do kraja večeri, uz još jednu kišu.

„Videćemo koja će to biti količina padavina, mi ćemo biti spremni. Apelujem na Beograđane da budemo realni i da se ponašamo u skladu sa novim situacijama koje nose vremenske okolnosti s kojima ćemo živeti u budućnosti“, rekao je Šapić.,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari