Visokim i nervoznim tonom u sudnici: Aleksandar Šapić tužio novinare BIRN zbog otkrića vile od 400 kvadrata 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Suđenje u postupku po privatnoj tužbi gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića protiv glavnog urednika i istraživačkih novinara BIRN počelo je saslušanjem tužioca i tuženih. U sudnici su odjekivali Šapićevi povišeni tonovi, ali i neprimereni komentari, njemu svojstveni.

Visokim i nervoznim tonom u sudnici gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić govorio je o razlozima duševnih boli koje je, kako navodi, pretrpeo zbog otkrića BIRN-a da svoju vilu u Trstu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Te duševne boli Šapić ceni šest miliona dinara.

Kako izveštava N1, novinare je tužio, kako Šapić kaže, zato što je predstavljen kao „lopov i neko ko krši zakon“ i zato što su ih prenosili mnogi mediji i tako stvorili aferu.

„Iako bi možda bilo dobro, ja neću da pravim dramu. Nisam se zatvarao u podrum, plakao, bio tužan i pomišljao na samoubistvo kako bih dočarao duševnu bol. Vi je, sudija, procenite sami. Ja se trudim da se ponašam dostojanstveno i muški u svakoj situaciji, pa tako i u ovoj“, rekao je Šapić.

Ton mu je u momentima prelazio u viku. Novinar BIRN-a uputio je molbu njegovom advokatu i sudiji da Šapića upristoje, ali od gradonačelnika još neumesniji odgovor.

„Tako pričam, žao mi je što to smeta tvom nežnom sluhu“, kazao je prvi čovek Beograda.

Objašnjavao je Šapić da je nepokretnosti u Trstu prijavio nekoliko meseci nakon kupovine 2018. godine i Agenciji dostavio kupoprodajni ugovor. Međutim, u bazi Agencije duže od četiri godine nije bilo podataka o vili i drugim nepokretnostima onako kako su navedene u ugovoru.

„Eto ja sam nepismen, nepravilno sam popunio obrazac, a koliko znam to nije krivično delo, nisam ništa skrivao“, pravda se gradonačelnik Beograda.

Ali da je potpuno ispravno popunjavao ranije obrasce za Agenciju podsetili su ga i punomoćnik i novinari BIRN-a, koji su detaljno ispričali kako su informacije proveravali, koliko puta i sa kojim pitanjima su se obratili nadležnima ali i samom gradonačelniku.

„Nije tačno, kako je Šapić rekao, da ga je zvao kolega Đorđević. Ja sam ga lično zvala na dva broja telefona poznata redakciji. Pošto se nije javljao, poslala sam mu na oba broja poruku u kojoj sam postavila sedam pitanja. Ne samo tada, zvala sam ga i 30. januara za drugi tekst koji smo objavili“, navela je novinarka BIRN-a Jelena Veljković.

Šapića je demantovao i novinar Aleksandar Đorđević.

„Nikad nisam razgovarao sa Šapićem. Poslao sam poruku u kojoj sam mu uputio poziv za video intervju, koji bi bio emitovan integralno, bez montažerskih intervencija, a u kom bi mogao da ispriča sve u vezi sa vilom u Trstu. Nije odgovorio“, prepričao je Đorđević.

Međutim ono što su i novinari BIRN-a saznali tek tokom ovog postupka jeste da je Agencija sudu dostavila dopis u kom navodi da im je Šapić dostavio sporni kupoprodajni ugovor u martu 2019, nakon što je pokrenuta vanredna provera imovine mesec dana ranije. Takvu informaciju u vreme objavljivanja teksta nisu dali novinarima ni BIRN-a ni drugih redakcija, ali jesu rekli da su svi podaci koje im je Šapić dostavljao obrađeni i javno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari