Aleksandar Savić: Timski igrač sa Voždovca 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Pojačanje u timu Aleksandra Šapića biće njegov imenjak i kolega po stranačkoj liniji, po funkciji predsednika opštine, ali i po fakultetskoj diplomi sa univerziteta Union – Aleksandar Savić.

Predstavljen je kao jedan od pomoćnika gradonačelnika koji će biti zadužen komunikaciju sa svim gradskim opštinama i javnim preduzećima. U timu gradonačelnika, njegovih pomoćnika i gradskog menažera, Savić odskače kao jedini koji je „izvorni“ kadar Srpske napredne stranke.

Istakao se kao deo tima SNS u ključnim trenucima za dolazak ove stranke na vlast na svim nivoima. Sa njim u kampanji na Voždovcu za parlamentarne izbore 2012. godine, SNS je uzeo većinu glasova ove gradske opštine, koja je i pre toga bila jedan od najboljih pokazatelja kretanja izborne volje. Naprednjaci su se tada popeli na vlast na republičkom nivou, a krenuo je i uspon Savića na gradskim funkcijama.

Savić je prvo bio član opštinskog veća i desna ruka tadašnjeg predsednika opštine Dragana Vukanića, ali njega je ubrzo zamenio i sam poveo voždovački tim. Iskustvo za to stekao je, kako navodi zvaničnoj biografiji, „kao privatni preduzetnik u oblasti ugostiteljstva i turizma u kojem je uspešno poslovao sa timom od preko 20 profesionalaca“.

Radio je kao konobar, kako su nezvanično govorili „zli jezici“. Sa njim se povezivao i restoran „Naše kafanče“ na Voždovcu, čiji je Savić navodno bio vlasnik.

Po voždovačkim kuloarima govorilo se da Savić ima podršku Nebojše Stefanovića, koji je tada bio predsednik beogradskog odbora SNS i glavni „selektor“ kadrova u Beogradu. Kada je Stefanović prestao da bude „glavni“ i Savić je prestao da mu pruža podršku.

Predsednik opštine Voždovac bio je prvi koji je od SNS zatražio Stefanovićevu smenu. Posle toga, Stefanović je ostao bez pozicije u stranci, ali i Savić je ostao bez pozicije na opštini. Nasledila ga je Ivana Ilić Tomić, koja je prethodno bila deo njegovog tima, pa su i zajedno optuženi za malverzacije sa gradskim zemljištem.

Podršku mu je iskazivala i poznata folk pevačica Svetlana Ceca Ražnatović, čiji je Savić prijatelj kako su pisali mediji te su i uslikani zajedno za njegov rođendan 2018. godine, dok je Savić vodio opštinu na kojoj estradna zvezda i stanuje.

Paralelno sa političkim usponom Savić se i doškolovao, te je stekao diplomu Fakulteta za preduzetnički biznis Univerziteta Union. U okviru istog Univerziteta više puta osporavanu diplomu doktora nauka stekao je i njegov novi šef Šapić.

I u stilu vođenja opština, dvojica predsednika imaju zajedničke tačke i optužbi za divlju gradnju i sticanje nelegalnih kvadrata, s tim da je Savić nešto „napredniji“ te je zaradio i krivičnu prijavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari