"Teme kao što je litijum počinju da ga čine nervoznim": Zašto je Vučić zaćutao na pitanje Zorana Stanojevića? 1Foto: Printscreen/ RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u ponedeljak tokom svog gostovanja na RTS-u odlučio da zaćuti na jedno pitanje koje se ticalo bezbednosti u potencijalnim fabrikama za preradu litijuma, a sagovornici Danasa kažu da ga teme poput litijuma čine nervoznim u javnom nastupu, kao i da mu je ponestalo argumenata pa mu je najlakše da ćuti.

Profesor Filozofskog fakulteta Slobodan Cvejić kaže da Vučić i dalje opušteno razgovara o temama gde još uvek može da „stvori privid uspešnosti“, kao što su ekonomija, međunarodni odnosi, podrška javnosti.

„Ali teme kao što su litijum, Kosovo, korupcija toliko bodu oči i smetaju čak i članovima rukovodstva SNS-a da na njih momentalno reaguje nervozno i počinje da pravi greške i u javnom nastupu“, kaže Cvejić.

Dodaje da je „odloženi odgovor“ Vučiću trebalo da povrati kontrolu nad situacijom, ali to, kako kaže, realno i nije bilo moguće.

„Njegovu nesposobnost da odgovori nije toliko izazvalo novinarsko pitanje koliko veličina samog problema prerade litijuma i nelogičnosti sa kojima Vučić i ostale SNS i SPS apologete kopanja litijuma brane ovaj projekat. Toliko je nelogično da sada već i članovi SNS-a javno dižu glas protiv dovođenja Srbije u status rudarske kolonije“, priča Cvejić.

Naglašava da se Zoranu Stanojeviću, voditelju koji je razgovarao sa Vučićem, ne može zameriti način na koji vodi ove intervjue.

„Čak mu treba odati priznanje na, makar prividnoj, mirnoći sa kojom prima Vučićeve cinične komentare i povremena poniženja. Zapravo, samo tako je mogao prevejanog manipulatora da dovede do tačke u kojoj je zaćutao radije nego da otvoreno uvredi ili zapreti. Vratio se nešto kasnije na pitanje o realno mogućem incidentu tokom prerade rude jadarita“, ističe Cvejić.

Ipak, dodaje naš sagovornik, Vučić je u ponedeljak opet primenio svoju simulaciju televizijskog duela, jer, kako kaže, tako nešto već godinama izbegava sa stvarnim političkim protivnicima.

„Njegovi susreti sa Zoranom Stanojevićem polako postaju tradicionalni. Bolje mu je da dobije par nezgodnih pitanja od urednika RTS-a nego da mu se na glavu sruči neki ljutit politički konkurent“, kaže Cvejić.

Bojan Simišić, osnivač pokreta Eko straža, koji je jedan od najaktivnijih u borbi protiv iskopavanja litijuma, kaže da se čini kako Vučić više nema argumente kada su ovakve teme u pitanju.

„Nema više nikakav argument već se bavi ad hominem napadima, njemu i ako postaviš to logično pitanje, ‘Da li smatrate da će biti incidenata pošto su oni neminovni u bilo kojoj fabrici’, jer to je industrija visokog rizika, on će gledati da izbegne odgovor“, ističe Simišić.

Dodaje da Vučić u ovakvim intervjuima ide na preskakanje i zamenu teza dok ne naiđe na pitanje koje njemu odgovara.

„Umesto bilo kakvog racionalnog odgovora na pitanje, pa makar ono bilo i sugestivno, pa ajde da kažemo i da su neke činjenice izvrnute, on se jednostavno nije ni obazreo na samo pitanje“, priča Simišić.

Kaže i da je bitno sagledati širu sliku Vučićevog ponašanja u njegovom najnovijem gostovanju na RTS-u.

„Najveći utisak nije to preskakanje pojedinih pitanja već način na koji je ponižavao Zorana Stanojevića. On mu je postavio jedno pitanje, a Vučić se okrenuo publici, ne njemu, i rekao ‘Vidite li vi, dragi građani, kakva ja pitanja dobijam’, a onda je odgovorio šta je hteo“, kaže Simišić.

Podsetio je i na Vučićev intervju na CNN-u sa poznatom američkom novinarkom Kristijan Amanpur.

„Kada mu je ona postavljala pitanja, bio je manji od makovog zrna, a ovde je jednostavno napravio svoju komoru u kojoj može da se ponaša kako želi. Taj čovek jednostavno ponižava čitavu populaciju Srbije na svaki mogući način, taj njegov bezobrazluk sada prestaje da ima bilo kakve granice“, zaključuje Simišić.

Do pitanja o bezbednosti u potencijalnim fabrikama za preradu litijuma došlo je nakon što su Vučić i Stanojević razgovarali o incidentima koji se dešavaju u mnogim srpskim fabrikama.

Stanojević je pitao da li je moguće da uvedemo nultu toleranciju na incidente u fabrikama namenske industrije i da se oni više nikada ne dešavaju. Na to je Vučić rekao da ne možemo i da je to nemoguće.

Na pitanje zašto, Vučić je odgovorio već dobro poznatim poređenjem: “Zato što radite sa oružjem, a ne cipalama i ne kravatama.”

„A i u tekstilnoj industriji, znate, ubode se žena na šivaću mašinu pa ode u bolnicu“, kazao je Vučić.

Na to je voditelj pitao da li to onda znači da su i u fabrici koja bude „pravila litijum“ takođe mogući incidenti.

Vučić je zaćutao na par sekundi, čini se iznenađen logičnim pitanjem, i upitao ima li još pitanja „pošto je ovo bilo veoma važno pitanje o samom procesu proizvodnje.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari