Treba li verovati Vučiću kada kaže da se bez saglasnosti naučne zajednice neće ulaziti u projekat "Jadar"? 1Foto: Milos Tesic/ATAImages

„Jeftin politički manevar Aleksadra Vučića“.

Ovim rečima Ratko Ristić, profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu komentariše sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima naučne zajednice o projektu „Jadar“, na kome je Vučić poručio da se bez njihove saglasnosti neće ulaziti u ovaj projekat.

Vučić, je podsetimo, pozvao naučnu zajednicu da učestvuje u diskusiji o projektu „Jadar“ i da iskaže svoje mišljenje potkrepljeno činjenicama.

„Molim vas samo da budete objektivni, profesionalno pošteni, da vaše stečeno znanje možemo da iskoristimo i da ga primenimo. Molim vas da učestvujete u dijalogu sa ljudima koji misle drugačije jer i ovde ima onih koji su za i protiv. Želim da otvorimo diskusiju i čujemo strahove. Bez vaše saglasnosti, bez ozbiljnije saglasnosti naučne zajednice ne pada nam na pamet da u krajnjoj instanci uopšte ulazimo u projekat“, naglasio je predsednik.

Ratko Ristić, međutim, smatra da je ova akcija Aleksandra Vučića nepotrebna jer se naučna zajednica već izjasnila, odnosno oni koji ne rade za Rio Tinto i koji nemaju nikakvu vezu sa korumpiranim državnim institucijama i rade isključivo na bazi parametara stručnosti i moralnosti.

– Dakle, mi i dalje imamo neoborive stavove o riziku za biodiverzitet i za zagađenje voda i argumente o uništenju prostora i o socijalnoj destrukciji čitave doline Jadra. Nauka, ona suštinska, neopterećena bilo kakvim uticajima se izjasnila – Ristić.

Poverenja u obećanja predsednika države nema ni Biljana Stojković, koopredsednica stranke Zajedno i profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Stvar je, kaže, elementarne inteligencije i iskustvene dedukcije da se Aleksandru Vučiču ne može verovati baš ništa.

– Postoje već godinama zaključci naučne zajednice u vezi sa projektom „Jadar“. Naravno, lobisti Rio Tinta, tj. Vladi Srbije i naprednjačkoj kliki, naučni argumenti nisu relevantni ukoliko se ne poklapaju sa interesima krupnog kapitala (domaćeg ili stranog, sasvim svejedno) i lukrativnim praksama SNS. Ako ti se ne sviđaju stavovi nauke, nađi „naučnike“ koji će reći ono što želiš. To je sada strategija naprednjačke mafije – uverena je Stojković.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodrskog pokreta, smatra da je državni vrh na sastanku okupio strogo probrane naučne radnike kako bi uz pomoć njih simulirali stručnu raspravu.

– Na sramotu naučne zajednice svi prisutni su već prihvatili dodeljene im uloge, tako da će u narednom periodu krenuti predstava čiji je Vučić scenarista i režiser. Tako ćemo gledati neke koji su za, a neke protiv rudarenja litijuma kako bi na kraju vlast mogla da ima pokriće kako nisu oni doneli odluku, već stručnjaci. U celoj situaciji je posebno tužno to što niko od prisutnih naučnika nije iskoristio priliku da javno zaštiti pravo svojih kolega da drugačije misle, a da za to ne budu razvlačeni po medijima i od državnog vrha proglašavani za izdajnike – ističe Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari