"Tačno su znali gde sam": Aktivistkinja Aleksandra Bulatović za Danas o razgovoru u policiji zbog objave na Fejsbuku 1Foto: Medija centar

Četvoro aktivista Eko straže privedeno je u subotu gotovo sinhronizovano u Beogradu, Čačku i Šapcu, dok je aktivistkinja te organizacije Aleksandra Bulatović pozvana na informativni razgovor u Upravu kriminalističke policije u Čačku.

– Oni su privedeni u svojstvu osumnjičenih, pretresane su im kuće i stanovi, oduzeti su im mobilni telefoni, a jednom od aktivista iz Šapca i laptopovi. Jedino ja nemam status osumnjičenog, za sada. Bukvalno su nas sve podigli za manje od sat vremena, u tri grada – priča Bulatović za Danas.

Poziv da dođe na informativni razgovor u kriminalističku policiju dobila je u subotu popodne.

– Tačno su znali gde sam jer ja leto provodim u porodičnoj kući u Gornjem Milanovcu, a na informativni razgovor su me pozvali dok sam vozila dete u Skejt park u Čačku. Nisam bila mnogo iznenađena, jer sam prethodnih pola sata bila informisana šta se dešava. Inspektor koji me je zvao je rekao da dođem na razgovor povodom objave na Fejsbuk profilu Ekostraže od 15. avgusta kojom se poziva na blokade po Srbiji, ali je izjava bila u vezi sa potencijalnim optužbama za dva krivična dela vezana za ustavni poredak, jedno je podstrekivanje, drugo izvršenje, što je potpuna budalaština jer ništa nije izvršeno, a ako budu išli dalje s tom pričom mogu da terete ljude za podstrekivanje – ističe Bulatović.

Ispitivala su je tri inspektora koji su bili korektni, a razgovor je, kaže, bio prijatan „koliko je moguće da bude prijatan razgovor u kriminalističkoj policiji“.

– Nisam osećala strah jer za to nema razloga zato što nisam kršila zakon, ali je osećaj bio vrlo neprijatan zato što živimo u zemlji u kojoj se prave ćevapi od ljudskog mesa, u kojoj se resursi proneveravaju i uništavaju, u kojoj se deca gaze na pešačkim prelazima, a izvršioci ne bivaju kažnjeni – navodi Bulatović.

Kako dodaje, policiju je interesovalo ko je administrator profila Eko straže, ko je okačio objavu u kojoj se građani pozivaju na blokade, ali i šta su to blokade.

– Ja sam rekla da je to građanska neposlušnost, a na pitanje da li bih u tome učestvovala, odgovorila sam da bih, ukoliko me ne spreči zdravstveno stanje ili neke obaveze i da je to moje ustavno pravo. Jako ih je zanimala struktura i način funkcionisanja Eko straže, kako smo povezani sa drugim organizacijama, kako se ta saradnja odvija… Sve su to pitanja na koja nisu dobili odgovor. Naročito ih je zanimalo kako se finansira Eko straža što su mogli samostalno da utvrde, jer je udruženje registrovano u APR-u i u obavezi je da svake godine podnosi finansijski izveštaj, koji je javni dokumet. Mi se finansiramo isključivo do članarine koja iznosi 2.000 dinara godišnje i od mikro donacija od fizičkih lica u maksimalnom iznosu do 100 evra, tako da optužbe o nekakvom projektnom finansiranju, kamionima i avionima prosto ne stoje – navodi Bulatović.

Eko straža je, podsetimo, u subotu saopštila da je četvoro njihovih aktivista i članova imalo pretres stanova, da je naloge izdao javni tužilac, a osnova je, kako su istakli, krivično delo nasilno rušenje ustavnog poretka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari