Koncertom beogradske „u grupe“, u Golupcu je 26. jula završena privredno-turistička manifestacija „Sajam Dunava“, koju su zajednički organizovali Turistička organizacija i SO Golubac, uz podršku Ministarstva za turizam.

U toku trodnevne tradicionalne manifestacije, održan je Sajam male privrede u oblasti nautičkog i ruralnog turizma, pod nazivom „Sajam Dunava“, dok je u Etnodvorištu organizovan program „Zlatne ruke“, uz izložbe starih zanata, narodne radinosti i tradicionalne hrane. Takođe, održano je i takmičenje u odbojci na pesku „Golubac open 2009“, nadmetanje u „golubačkom višeboju“, jedrenju, skijanju na vodi, pecanju na plovak i staroj čobanskoj igri „popiku“, koja predstavlja varijantu srpskog bezbola.

Na obali Dunava održan je i čuveni „Golubački kotlić“, 44. po redu, na kojem se u pripremanju riblje čorbe nadmetalo 55 učesnika iz cele Srbije. Prvo mesto osvojila je Aleksandra Stokić iz Velikog Gradišta, dok je drugo pripalo Draganu Đorđeviću iz Požarevca. Po oceni stručnog žirija, titulu „Etnodevojke 2009“, kao najlepša među kandidatkinjama, ponela je Anica Nikodijević iz Salakovca. U pratećem delu programa, na letnjoj pozornici održani su koncerti brojnih izvornih pevačkih grupa i kulturno-umetničkih društava, dok su organizatori za najmlađe priredili smotru predškolaca i osnovaca „Dečje čarolije“, uz održavanje likovne kolonije i učešće klovna „Arsa s Marsa“.

Održani su i okrugli stolovi, na teme „Značaj i uloga nautičkog turizma“, „Značaj prekogranične saradnje dijaspore i matice“, „Razvoj sela i poljoprivrede“ i „Značaj razvoja ruralnog turizma“, na kojima su predavači bili predstavnici Turističke organizacije Srbije i ministarstava za ekonomiju, poljoprivredu i dijasporu. Uz najavu održavanja „Sajma Dunava“ i naredne godine, organizatori su istakli da je cilj ove manifestacije ne samo privlačenje što većeg broja domaćih i stranih turista, već i privrednika i investitora, koji bi svojim ulaganjima unapredili turističku ponudu ovog podunavskog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari