Aleksić (NPS) o obaveznom vojnom roku: Da li se mi to spremamo da ratujemo i s kim? 1foto FoNet Milica Vučković

Poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić ocenio je, govoreći o najavi vlasti za vraćanje obaveznoj vojnog roka, da „zdravorazumski u tome vidi propagandu i marketing“.

„Služio sam vojsku u kasarni, znam šta je vojska, obuka je trajala šest meseci. Ne znam kako neko za 75 dana može da se obuči da bude osposobljen da upravlja sofisticiranom opremom, o kojoj nam svakodnevno govore. Suštinsko pitanje nije vojni rok, već – da li se mi to spremamo da ratujemo i s kim? Kako i čemu?“, rekao je Aleksić za portal Glas Šumadije.

On smatra i da je drugo suštinsko pitanje odliv profesionalne vojske.

„Ako smo krenuli u proces profesionalizacije, zbog čega smo došli u situaciju da profesionalni vojnici odlaze iz vojske. Čini mi se da se išlo logikom da Srbi vole vojsku i da je to dobro za mlade ljude. Možda i jeste, ali u bezbednosnom smislu to neće učiniti jačom u odnosu na sadašnji momenat“, ocenio je Aleksić.

Naveo je da će NPS imati, kako je rekao, zvaničan stav i konsultovaće se sa stručnjacima u toj oblasti.

„Nema ovde ozbiljnog i strateškog promišljanja, već srljanje, populizam, marketing…“, kazao je Aleksić.

On je rekao da je Vojska Srbije, „kao i sve drugo, u velikom problemu i da često služi za političke igrarije“.

„Bolje je da su se bavili profesionalnom vojskom i motivisanjem onih koji žele da budu vojnici, možda su se za to i školovali, da imaju bolje uslove i da budu zadovoljni“, rekao je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari