Aleksinac treći dan bez vode, nema adekvatne spojnice za popravku cevovoda 1Foto: Shutterstock/Stanislaw Mikulski

Stanovnici Aleksinca i okolnih sela treći dan su bez vode jer nadležne službe nisu uspele da saniraju kvar na magistralnom cevovodu koji vodu vodi od Bovanskog jezera do fabrike vode „Bresje“.

Magistralni cevovod koji snabdeva vodom aleksinačku opštinu napukao je u selu Subotinac u subotu, 3. avgusta oko devet časova.

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević rekao je za agenciju Beta da su radnici vodovoda pokušali da problem reše postavljanjem spojnice, ali da je ona sinoć popustila pa je magistralni cevovod ponovo zatvoren.

„Voda je sinoć oko 22.00 časa puštena na brani Bovan i stigla je do fabrike vode Bresje i do bazena iz kojih cevi vode vodu do Aleksinca i okolnih sela, međutim, spojnica nije izdržala, voda je izgurala zaptivne gume i ponovo je moralo da bude zaustavljeno vodosnabdevanje“, izjavio je Radičević.

Po njegovim rečima, problem za sanaciju kvara predstavlja to što magistralni cevovod na delu gde je pukao nije ravan već konusan pa je potrebna konusna spojnica, koju proizvođači nemaju na lageru.

„Konusna spojnica je naručena, ali je rok isporuke malo duži. Radnici vodovoda pokušaće da u toku dana pukotinu ponovo zatvore spojnicom koju imaju kako bi obezbedili normalno vodosnabdevanje dok kvar ne bude trajno rešen“, kazao je Radičević.

On je rekao da vodosnabdevanje trenutno najkritičnije u Aleksincu, naselju Aleksinački rudnici i selu Žitkovcu, dok sela imaju alternativu i meštani se vodom snabdevaju iz bunara.

Radičević je rekao da su cisterne postavljene kako bi se obezbedila pijaća voda za stanovnike Aleksinca, Aleksinačkih rudnika i Žitkovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari