Alen Islamović: Pevač političar 1Foto: FoNet/ Dragan Antonic

Bivši pevač grupa Divlje jagode i Bijelo dugme Alen Islamović odlučio je da uđe u svet politike, a razlog su migranti, koji su, kako tvrdi, „upropastili“ Bihać.

On tvrdi da želi da pomogne da se „ulice našeg grada ponovo vrate građanima Bihaća, da im se vrati sloboda šetnje, sloboda konzumiranja reke Une, sloboda svega onoga što je nekad bilo“.

Iako živi u Zagrebu, Islamović se vratio u Bihać i najavljuje da će tu provoditi više vremena. Pevač kaže da u Bihaću ima svoje poljoprivredno dobro i svoja imanja, ali mora da ima i stražare koji sve to čuvaju od migranata.

Islamović tvrdi da „katastrofa traje već četiri godine“, ali da „niko ništa nije učinio, niti pomogao da se reši ovaj veliki problem, čak ni lokalna vlast, koja se drži svoje fotelje“ i da je „to prevršilo svaku meru“. U svakom momentu će, kaže,  skretati pažnju na „problem migranata“ i da „nema koga neće napadati, samo da zaštiti svoj grad“.

Islamović tvrdi da su prošle godine u Bihaću migranti pretukli njegovog bubnjara i navodi da je u njemu tada proradio „patriotski bunt“.

Ali, naglašava da politički angažman neće značiti pauzu u muzičkoj karijeri pošto nastavlja rad na novom albumu, koji planira da objavi na jesen.

Alen Islamović je rođen 1957. u Sokolcu. Kada je imao dve i po godine, sa porodicom se seli u Bihać.

Uz pomoć starijeg brata je naučio da svira gitaru, pa 1974. počinje da svira bas u grupi Bag, a zatim i da peva. Kada mu se grupa raspala, Sead Lipovača ga je pozvao u Divlje jagode.

Početak sa Divljim jagodama je bio težak, ali se na kraju isplatilo pošto je grupa postala vrlo popularna. Posle Jagoda ga je Goran Bregović pozvao da peva u Bijelom dugmetu.

Godine 1989. je napustio turneju Bijelog dugmeta i vratio se kući da bi izlečio problem sa bubrezima, što je primoralo grupu da otkaže ostatak turneje. Ispostavilo se da je to kraj Bijelog dugmeta, a Islamović je kasnije počeo solo karijeru.

Još je aktivan i nastupa u BiH i susednim zemljama, ali i u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, gde je popularan među gastarbajterskom zajednicom iz bivše Jugoslavije.

Njegov repertoar se uglavnom sastoji od pesama Bijelog dugmeta, pa ga nazivaju „jednočlanom grupom u čast Bijelog dugmeta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari