Iste četiri političke stranke sa kojima je ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič prošle godine pokušao da postane slovenački premijer, saglasile su se da na sednici slovenačkog parlamenta u sredu izglasaju nepoverenje vladi Janeza Janše i kao mandatara nove slovenačke vlade podrže Alenku Bratušek, predsednicu Saveta Pozitivne Slovenije, predsednicu parlamentarnog Odbora za nadzor javnih finansija i članicu parlamentarnih odbora za finansije i pravosuđe.

Uz dogovorenu podršku poslanika SD, DL, Desusa i Pozitivne Slovenije, Bratušekova ima sve šanse da 4. marta postane prva žena na čelu jedne slovenačke vlade. Sadašnju vladu su već napustili ministri Građanske liste i Stranke penzionera.

Bratušekova je izjavila da joj je glavni cilj da vrati nadu i poverenje ljudi u Sloveniji, a zalagaće se da njena vlada bude prelazna i da kroz godinu dana sama pred slovenački parlament izađe sa zahtevom za glasanje o poverenju. Ona je rođena u Celju 1970. godine, inženjer je tekstila, magistrirala je menadžment, od 2005. do 2009. godine za vreme vlada Janeza Janše i Boruta Pahora bila je direktorka Direkcije za budžet. Od 2008. do 20011. godine je bila članica stranke Zares, a onda se pridružila Zoranu Jankoviču i Pozitivnoj Sloveniji.

Od 12. januara Alenka Bratušek obavlja i dužnost predsednice Pozitivne Slovenije, jer je Zoran Jankovič zamrznuo tu funkciju pošto ga je Komisija za borbu protiv korupcije optužila da je više puta kršio antikorupcijske zakone. Jankovič je podneo tužbu Upravnom sudu protiv te Komisije, a sud je odbacio zahtev njegovih advokata da se privremenom merom ukloni iz prometa saopštenje u kome se te optužbe navode. Pre nego što su se Socijalne demokrate Igora Lukšiča, Građanska lista Gregora Viranta i Stranka penzionera Karla Erjaveca saglasile da podrže Bratušekovu kao novog slovenačkog mandatara, Jankovič je krajem prošle nedelje potpisao blanko ostavku na mesto predsednika stranke, koju će Bratušekova, kako je sam rekao, popuniti onog trenutka kad bude izabrana vlada kojoj će ona biti na čelu. O Jankovićevom daljem bavljenju politikom, rekao je on, odlučiće izborni kongres Pozitivne Slovenije i građani Ljubljane.

Slovenija je u velikoj ekonomskoj recesiji i političkoj krizi, koja je zaoštrena kad Vlada Janeza Janše nije uspela da se dogovori sa sindikatima javnih službi o smanjivanju izdataka za plate. Tri velika generalna štrajka potresla su Sloveniju, a na masovne proteste građane je konačno podstaklo saopštenje Komisije za borbu protiv korupcije kojim su i ljubljanski gradonačelnik i slovenački premijer optuženi da krše antikorupcijske propise i da ne mogu da dokažu poreklo dela svoje imovine. Slovenija se ubrzo oštro podelila na levicu i desnicu, a i jedna i druga strana su se otvorenim pismima međunarodnoj javnosti uzajamno ocrnjivale i optuživale korišćenjem rečnika koji sigurno ne spada u političku kulturu.

Ugrožena Hrvatska

Kriza vlasti u Ljubljani ozbiljno ugrožava postupak ratifikacije ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji. Prošle nedelje je slovenački premijer Janez Janša smenio Karla Erjaveca sa mesta slovenačkog pregovarača sa Hrvatskom o problemu devizne štednje Ljubljanske banke, čime su već zakazani sastanci Slovenaca sa hrvatskom ministarkom za spoljne poslove Vesnom Pusić pomereni za izvesno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari