Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamenei, oštro je upozorio opoziciju da odustane od predloga o raspisivanju referenduma o legitimnosti vlade, nakon što je takvu inicijativu pokrenuo bivši šef države Mohamed Hatami. Hamenei je naglasio da je elita u toj državi na teškim iskušenjima. „Svi koji pokušaju da odvedu društvo u pravcu nesigurnosti i nereda predstavljaju osobe dostojne prezira“, izjavio je.

Analitičari ocenjuju da činjenica da opozicija i dalje odbija da prizna rezultate predsedničkih izbora na kojima je prema zvaničnim izveštajima pobedio Mahmud Ahmadinedžad predstavljaju najveći izazov za Hameneija, koga konzervativni krugovi smatraju predstavnikom Alahove vladavine na zemlji i koji ima krajnju reč prilikom rešavanja svih političkih razmirica.

Vođa opozicije Mirhosein Musavi izrekao je nedavno najoštrije kritike na račun tvrdokornih političara. Prema njegovom mišljenju, oni su uvredili iranski narod tvrdnjom da su proteste održane nakon predsedničkih izbora održanih 12. juna pokrenuli stranci. „Suočavate se sa novom situacijom: oslabljenom nacijom, nacijom koja se ponovo rađa i spremna je da brani svoja dostignuća“, kazao je Musavi na sastanku s članovima porodica ljudi uhapšenim tokom antivladinih protesta. On se, takođe, založio za oslobađanje svih zatvorenika. „Hapšenja ne predstavljaju rešenje problema, okončajte takvu igru što pre i vratiti sinove naciji“, izjavio je lider opozicije. Nasuprot tome, Hamenei podržava Ahmadinedžada i pozvao je opoziciju da prizna rezultate izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari