Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zapretio je da će tužiti predsednika RS Milorada Dodika „ukoliko nastavi da iskrivljuje istorijske činjenice, a naročito ako nastavi da laže o angažmanu Alije Izetbegovića u Drugom svetskom ratu ili tokom agresije na BiH 1992-1995“.


Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića, juče je reagovao na izjave Milorada Dodika, koji je kazao da je „Alija Izetbegović u Drugom svetskom ratu pripadao fašističkim jedinicama, te da je zbog politike nasilja nad Srbima proterano 150.000 Srba iz Sarajeva“. „Alija Izetbegović je u Drugom svetskom ratu, kao mladić od 19 godina, regrutovan u partizansku vojsku i služio je u njoj šest mjeseci, odnosno do kraja rata. To je bila jedina vojska koju je Alija Izetbegović u tom ratu služio, te su navodi Milorada Dodika s tim u vezi s potpunom neistinom“, naveo je Bakir Izetbegović.

On je istakao da „s ponosom i istrajnošću nastavlja politiku svoga oca Alije Izetbegovića, istu onu politiku koja je nastojala da izbegne rat, ali koja u tome nije uspela jer se Dodikovi prethodnici nisu mogli zaustaviti u agresiji i genocidu, opkoljavanju Sarajeva, njegovom višegodišnjem granatiranju i razaranju, ubistvu 11.541 njegovog građana“. Izetbegović je dodao da je među ubijenim Sarajlijama „mnogo i građana srpske nacionalnosti“. Izetbegović je naglasio da će da sledi „istu onu politiku koja je 1996. godine pozivala svoje sugrađane Srbe da ostanu u svojim kućama garantujući im sigurnost, ali koja ni u tome nije mogla uspeti, jer su ih tadašnji srpski lideri bespotrebno proterali sa vekovnih ognjišta. Svi ti tadašnji srpski lideri, odnosno Dodikovi prethodnici čijih se reči i politike Dodik nikada nije odrekao, optuženi su ili osuđeni haški zatvorenici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari