Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer i drugi najviši zvaničnici Alijanse dali su garancije Gruziji da će je podržati nakon rata sa Rusijom i nastaviti da se zalažu za njen prijem u zapadne institucije.

Drugog dana posete Tbilisiju vođe Alijanse razgovarali su sa gruzijskim zvaničnicima i tom prilikom iskazali solidarnost sa svim građanima Gruzije.

„Pokazaćemo vam da smo na vašoj strani i da vas podržavamo u nastojanjima da preoblikujete državu i zauzmete mesto u evropskoj i evroatlantskoj zajednici“, kazao je De Hop Shefer na sastanku sa gruzijskim liderima, uključujući šefa države Mihaila Sakašvilija. Ipak, predstavnici Alijanse nisu precizirali kada će dati zeleno svetlo Gruziji za članstvo u NATO. Analitičari smatraju da NATO okleva da to učini iz straha da bi takav potez izazvao gnev Rusije, koja se oštro protivi širenju NATO.

Predsednik gruzijskog parlamenta David Bakradže kazao je da svi u toj državi žele da se pridruže Alijansi i integrišu u zapadno društvo. Prethodnog dana De Hop Shefer i gruzijski premijer Lado Gurgendidže potpisali su dokumenta o osnivanju komisije NATO-Gruzija, pokrenute u cilju pružanja podrške Gruziji i postavljanja temelja za buduće odnose. Šef NATO je, takođe, ponovio zahtev Moskvi da povuče trupe na pozicije pre početka sukoba sa Gruzijom u otcepljenoj gruzijskoj pokrajini Južnoj Osetiji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari