Alisa Kockar (DS): Stvoreno je neprijateljsko i opasno okruženje za novinare u Srbiji 1Alisa Kockar, DS foto prinscren

Portparolka Demokratske stranke (DS), Alisa Kockar, izjavila je povodom današnjeg Dana slobode medija da je „režim Aleksandra Vučića usavršio metode za diskreditaciju medija i prikrivanje istine“, tako da „više nijedan novinar nije siguran“.

„Stvoreno je neprijateljsko i opasno okruženje za novinare koji rade u interesu gradjana“, ocenila je Kockar i navela: „pritisci, zastrašivanja, provlačenje kroz tabloidno blato, pretnje, fizički napadi, ugrožena bezbednost novinara i njihovih porodica, pretnje smrću, zloupotreba zakona u vidu tužbi i pravnih procesa koji za svrhu imaju pritisak na kritički pristup nezavisnih medija i opterećivanje visokim troškovima“.

Dodala je da su ubistva novinara i neprivodjenje pravdi odgovornih, nekažnjivost ili blage kazne, stvorili podsticajnu klimu u kojoj se vinovnici napada i zastrašivanja osećaju komforno, čime se poručuje da je takvo ponašanje prihvatljivo.

Portparolka DS je ukazala da „sve dok Srbiju bude vodio Aleksandar Vučić – realizator ‘Šešeljevog’ Zakona o informisanju, ministar informisanja u vladi Mirka Marjanovića, Srbija će bauljati u medijskom i svakom drugom mraku“.

Dodala je da je zato zadatak DS-a da insistira na tome da predstavnici medija slobodno i dostojanstveno rade svoj posao.

„Građani Srbije treba da čuju da je Srpska napredna stranka samo političko krilo organizovanog kriminala, da znaju i za Staniku Gligorijević, i za Cvijana, i Obradovića, i Ivanovića, a ne samo ono što im Pink, Hepi i RTS serviraju kao stvarnost u Srbiji,“ poručila je portparolka Demokratske stranke Alisa Kockar.

Danas se obeležava Međunarodni dan slobode medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari