Ambasada Nemačke o protestima: Zabrinutost građana zbog litijuma shvatamo veoma ozbiljno 1Foto: Shutterstock/Baloncici

Ambasada Nemačke saopštila je da veoma ozbiljno shvata zabrinutost stanovništva Srbije u vezi sa rizicima po životnu sredinu od iskopavanja litijuma.

Na pitanje portala Nova.rs o stavu o protestima koji se održavaju širom Srbije zbog najave iskopavanja litijuma i postupanju državnih organa prema aktivistima, nemačka ambasada je odgovorila da je dešavanja pažljivo pratila i da kritičkim glasovima mora biti omogućeno da se čuju, bez straha od zastrašivanja.

„Mirni protesti i sloboda izražavanja su osnovna prava i deo procesa formiranja mišljenja u jednom demokratskom društvu. Zabrinutost stanovništva Srbije u vezi sa rizicima po životnu sredinu shvatamo veoma ozbiljno“, navedeno je u odgovoru.

Ambasada je dodala da je važno da se u projektima u Srbiji, kao i u planiranim projektima za dobijanje litijuma u Nemačkoj, poštuju strogi ekološki standardi te da je Berlin spreman da stavi na raspolaganje svoju ekspertizu.

Tokom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji 19. jula potpisan je Memorandum o strateškom partnerstvu EU i Srbije u oblasti održivih sirovina.

Poslednjih mesec dana u brojnim mestima u Srbiji održani su protesti protiv projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto, ali i protiv iskopavanja litijuma u Srbiji tokom kojih je traženo da država usvoji zakon o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari