Ambasada Srbije u BiH reagovala na izjavu ministra odbrane Zukana Heleza 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini izražava svoju duboku zabrinutost povodom izjave ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza, kao i brojnih drugih njegovih ranijih izjava, navode u saopštenju.

Takvo širenje neistina je neprihvatljivo, navode u saopštenju i dodaju da doprinosi porastu tenzija i poziva na direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Upućivanje flagrantnih pretnji ratom i proterivanjem srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predstavlja kulminaciju kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i, na žalost, otvorenu pretnju miru“, ističu u saopštenju.

Navode i da Republika Srbija, kao jedna od potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ostaje u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, poštovanju Ustava ove zemlje i zaštiti prava sva tri konstitutivna naroda koji, u skladu sa najvišim pravnim aktom Bosne i Hercegovine, žive u dva entiteta, od kojih jedan nosi ime Republika Srpska, „svidelo se to nekome ili ne“.

Podsećamo, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez objavio je na svom Fejsbuk nalogu fotografiju kako posmatra let drona, sa porukom da je to „najbolji penicilin za razdruživanje“.

„Ako se ovo (predsedniku Republike Srpske – RS – Miloradu) Dodiku ne sviđa, neka ide odavde sa svojom porodicom… Svako razdruživanje, otkidanje dela BiH je rat. Oni proizvode rat. Moram štititi ustavne nadležnosti. Poručujem građanima da sve nadziremo – i EUFOR i Ministarstvo odbrane BiH. Spremni smo. Nema opasnosti u BiH“, naveo je Helez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari