Osamnaest od ukupno devetnaest diplomatskih predstavništva na severu Afrike i Bliskom istoku, koja su zatvorena zbog navodne opasnosti od terorističkih napada, ponovo su juče stupila u rad, saopštio je juče američki Stejt department. Međutim, kako se dodaje u saopštenju, ambasada u jemenskoj prestonici Sana će i dalje biti zatvorena „zbog trenutnih zabrinutosti“. Takođe neće biti otvoren ni konzulat u pakistanskom gradu Lahoru, koji je zatvoren zbog zasebne terorističke pretnje.

„Nastavićemo da vršimo procenu opasnosti po Sanu i Lahor, te ćemo shodno tome donositi odluke o otvaranju diplomatskih predstavništva. Takođe ćemo i dalje procenjivati informacije o ovim i ostalim centrima diplomatskih misija i preduzimaćemo odgovarajuće korake da bismo najbolje zaštitili svoje osoblje, američke državljane koji putuju u inostranstvo i posetioce naših diplomatskih predstavništva“, izjavio je portparol Stejt departmenta.

Kako je izvestio Bi-Bi-Si, u saopštenju se takođe navodi da će ambasada u Sani ostati zatvorena zbog zabrinutosti u vezi s „bujicom pretnji“ koja potiče od Al Kaide na Arapskom poluostrvu (AQAP), što je ogranak terorističke grupe koji Vašington smatra najopasnijim po Zapad. Većina državljana SAD koji rade u ambasadi dobila je naređenje u utorak da napusti ambasadu. U četvrtak je najmanje 14 osumnjičenih ekstremista Al Kaide, među kojima je navodno sedam bilo iz Saudijske Arabije, ubijeno u Jemenu u tri napada dronovima, izjavili su jemenski zvaničnici. Broj američkih napada u Jemenu porastao je u poslednjih nekoliko meseci.

Američke ambasade na severu Afrike i Bliskom istoku zatvorene su nakon što su SAD navodno presrele poruke pripadnika Al Kaide, koji su planirali najveće terorističke napade od 11. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari