Ambasada Velike Britanije: Kosovo je bitno pitanje, ali intenzitet problema nije isti kao pre 1Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

Stav Velike Britanije, kao predsedavajućeg Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, jeste da ovo telo treba da se fokusira na najaktuelnija i goruća pitanja koja ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost, rečeno je danas FoNetu u britanskoj ambasadi u Beogradu, uz napomenu da to ne znači da Kosovo nije važno.

Kosovo je veoma bitno evropsko regionalno pitanje, ali intenzitet problema nije isti kao pre 15 ili više godina, pa u ambasadi Velike Britanije smatraju da trenutno ne zahteva takvu učestalost sastanaka, poput pitanja kao što su Burma i Jemen.

U Ambasadi ističu da predstavnici Velike Britanije u UN razgovaraju sa ostalim delegacijama, uključujući i predstavnika Srbije, o tome koji bi ritam sastanaka bio optimalan.

Još nismo došli do dogovora, ukazuju u Ambasadi, „ali ćemo nastaviti konsultacije i naš cilj je da dođemo do rešenja koje je prihvatljivo za sve“.

Važno je istaći da su ovakve konsultacije deo redovnih procedura u UN, objašnjavaju u Ambasadi i podsećaju da su nedavno vođene i povodom krize u Siriji.

U Ambasadi smatraju da je „najvažnije da i Srbija i Kosovo ostanu iskreno posvećeni dijalogu, pod pokroviteljstvom Visoke predstavnice Evropske unije“.

„Naša poruka delegacijama u Njujorku je bila da države ne rasipaju previše energije na taktiku i proceduralna pitanja, već da se aktivno usmere ka suštinskom, višem cilju, a to je normalizacija regionalnih odnosa“, kažu u ambasadi Velike Britanije u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari