– Posredstvom Udruženja „Alijansa Francuska – Srbija“, opština Kladovo ostvarila je zavidnu saradnju sa departmanom Vandeja u zapadnoj Francuskoj.

Saradnja na polju kulture započeta pre par godina, po svemu sudeći proširiće se i na druge oblasti o čemu je bilo reči prilikom posete ambasadora Francuske u Srbiji Žan-Fransoa Terala Kladovu gde je Teral razgovarao sa predsednikom kladovske opštine Dejanom Nikolićem. Prema rečima ambasadora Terala, započeta saradnja u oblasti kulture pruža još mogućnosti, a sledeći segment saradnje je turizam. Francuski ambasador u Srbiji domaćinima u Kladovu ponudio je i par konkretnih predloga za dalju saradnju sa Francuskim kulturnim centrom, kao i za još čvršće povezivanje Kladova i Vandeje. Na konferenciji za novinare upriličene za ovu priliku, prvi čovek kladovske opštine Dejan Nikolić podsetio je na nedavne „Prolećne dane Srbije u Vandeji“, manifestaciju koja je povezala Narodni, Etnografski i Muzej srpske pravoslavne crkve na izložbi „Srbija, sveto tlo evropske kulture“, kao i Nacionalni park Đerdap, koji su u martu u Vandeji promovisali našu kulturnu baštinu, prirodne lepote i turističke potencijale Srbije.

Ambasadora Terala sa saradnicima dočekali su najmlađi Kladovljani, predškolci ustanove „Neven“, inače prvi članovi Bibliobusa, listajući slikovnice na francuskom jeziku, pri čemu je Asteriks plenio najveću pažnju. Uvaženog gosta zanimali su dalji planovi Centra za kulturu Kladovo vezani za korišćenje Bibliobusa, vredne donacije departmana Vandeja. Boravak u Kladovu Žan – Fransoa Teral iskoristio je da obiđe i sedište „Alijanse Francuska – Srbija“ i članovima kladovskog frankofonog udruženja čestita na uspešnom radu i dosadašnjim dobrim rezultatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari