Ambasador Francuske u Srbiji: Srbija može da računa na podršku Pariza na putu ka EU 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je danas da je na Srbiji da slobodno odredi svoju budućnost i dodao da je Francuska uverena da je ta budućnost u Evropskoj uniji (EU) i nigde drugde.

„Zato što ćemo u njoj, na kontinentu koji je obeležen ruskim agresorskim ratom, zajedno moći da branimo naš suverenitet i našu nezavisnost i zato što će Srbija umnogome doprineti našoj zajedničkoj kući, njenoj kulturi, kreativnosti i njenom ljudskom potencijalu“, rekao je Košar na prijemu organizovanom povodom Nacionalnog praznika Francuske 14. jula.

Obraćajući se zvanicama, on je rekao da „dva dana pred 235. godišnjicu pada Bastilje zajedno slave Republiku i njen univerzalni slogan slobode, jednakosti i bratstva“ i to posle izbora koje su Francuzi videli kao ključan trenutak njihove istorije, ali i kao odlučujući, možda više nego ikad, za budućnost zemlje, njeno mesto u Evropi i svetu“, a pre otvaranje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara „Pariz 2024“.

„U ovim okolnostima, francuska demokratija je pokazala svoju vitalnost. Novi period je pred nama, ali kakvo god bude rešenje, možemo da računamo na tu vitalnost demokratije i na postojanost naših institucija. Naše međunarodne i evropske obaveze biće u potpunosti ispunjene. Francuska će nastaviti da se zalaže za snažnu i ujedinjenu Evropu“, istakao je Košar.

On je poručio „srpskim partnerima i prijateljima da mogu da budu uvereni u odlučnost predsednika Republike“.

„Mogu da budu uvereni u odlučnost predsednika Republike, francuskih zvaničnika i posebno ove ambasade da će dugoročno biti uz Srbiju, kako bi doprineli njenom razvoju i njenom putu ka EU“, kazao je Košar.

Istakao je da su Francuska i Srbija, dok slave 185. godišnjicu diplomatskih odnosa, iznova našle duh i elan davnašnjeg prijateljstva, istovremeno otvarajući nova polja saradnje u oblastima inovacija, veštačke inteligencije i obnovljivih energija.

„Uskoro ćemo biti, nadam se, rame uz rame kao punopravni članovi u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije“, naveo je Košar.

Košar je pre prijema rekao novinarima da posle izbora u Francuskoj počinje novi period – period strukturisanja Nacionalne skupštine i istakao da znaju da mogu da računaju na njihove čvrste i funkcionalne institucije.

On je ukazao i da je na naslovnoj strani nekih novina pročitao lažne vesti da je Francuska na ivici građanskog rata, ili da je potresaju nemiri, što je bilo bez ikakve osnove.

Košar je kazao da Srbija može da nastavi da računa na podršku Francuske u svojim evropskim integracijama, koje čine središte partnerstva dve zemlje i naveo da će angažovanost za slobodu štampe, slobodu izražavanja i zaštitu novinara ostati snažna okosnica francuske diplomatije.

„To pitanje je važno, posebno u okviru procesa pristupanja EU,i s pažnjom ćemo nastaviti da ga pratimo“, rekao je Košar.

Dodao je da bilateralni politički dijalog Francuske i Srbije ostaje redovan i na najvišem nivou i da na ekonomskom nivou odnosi dve zemlje nastavljaju da jačaju sa simbolično jakim, strukturalnim, inovativnim projektima.

On je najavio da će Francuska agencija za razvoj ove godine izdvojiti više od 600 miliona evra u Srbiji za podršku zelenoj agendi i za konvergenciju sa standardima EU, kao i da se predviđa da će ukupan iznos investicija u Srbiju do 2026. godine dostići milijardu evra za podršku zelenoj agendi.

Podsetio je da će 26. jula biti otvorene Olimpijske i Paraolimpijske igre „Pariz 2024“ i poručio da je to prilika za celu zemlju da ponovo iskaže ono što je pravi identitet Francuske – bratstvo i otvorenost prema svetu.

Dodao je da su želeli da organizuju Olimpijske i Paraolimpijske igre koje su narodne, spektakularne, korisne i istovremeno odgovor na izazove našeg sveta koji se menja.

„Prvo, iskazujući trezvenost korišćenjem 95 odsto postojeće i privremene infrastrukture. Obaveza je da se ugljenični otisak Igara smanji za polovinu u odnosu na London 2012. i Rio 2016. Ideja je bila i da sport napusti uobičajena sportska borilišta i da se dovede u srce grada i središte naših zajednica“, kazao je Košar i poželeo svim srpskim sportistima da daju najbolje od sebe tokom Igara u Parizu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Košar je rekao da predsednik Francuske Emanuel Makron ima nameru da dođe u Srbiju, ali datum posete još nije utanačen.

Prijemu su prisustvovali premijer Srbije Miloš Vučević, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, poslanici republičkog parlamenta, članovi diplomatskog kora, predstavnici kulturnog i javnog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari