Obeležavanje 102 godine od rođenja poznatog mađarskog pesnika Mikloša Radnotija bilo je povod da ambasador Mađarske Oskar Nikovic, sa saradnicima, poseti Bor. U razgovorima koje je ambasador Nikovic vodio sa predsednikom Opštine Bor Nebojšom Videnovićem čulo se da Mađarska i Srbija imaju izvanrednu dugogodišnju saradnju i da se Mađarska, kao predsedavajuća EU, zalaže da se Srbija što pre pridruži zajednici evropskih naroda.

Naglašeno je, takođe, postojanje velikih potencijala za saradnju Mađarske i Opštine Bor, pre svega turističku i kulturnu, koje treba ostvariti.

Jedan od najvećih mađarskih pesnika Mikloš Radnoti povezuje Borane i Mađare koji svake godine zajedno obeležavaju godišnjicu rođenja bivšeg zatočenika radnih logora u Boru. Zahvaljujući Boranima na negovanju tradicije i sećanja na mađarskog pesnika Mikloša Radnotija jer se, kako je napomenuo, tako neguje mađarska kultura i književnost, ambasador Nikovic rekao je da je u toku priprema zbirke poezije Mikloša Radnotija na srpskom jeziku kako bi se srpska javnost bolje upoznala sa delom i likom Radnotija.

Ambasador Mađarske Oskar Nikovic, kao i predstavnici lokalne samouprave, položili su vence na spomenik streljanim rodoljubima na Trgu oslobođenja u Boru, na spomenik Miklošu Radnotiju na platou ispred borskog Doma zdravlja, spomen-ploču ovom mađarskom pesniku na Borskom jezeru i na mesto nekadašnjeg logora Hajdenau, na Crnom vrhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari