Napad na američki konzulat u Bengaziju 11. septembra bio je akt terorizma, izjavio je direktor američkog Centra za borbu protiv terorizma. Američki zvaničnici poslednjih nedelju dana, zvanično ili anonimno, iznose kontradiktorne tvrdnje o oružanom napadu u kojem su ubijeni ambasador Kristofer Stivens i još trojica američkih agenata.

Obraćajući se komisiji američkog Senata, direktor Centra za borbu protiv terorizma (NCTC) Metju Olson izjavio je da su četvorica Amerikanaca „ubijena u terorističkom napadu na našu ambasadu“. On je, ipak, precizirao da je to to bio „napad izveden na oportunistički način“. „Napad na naše diplomatsko predstavništvo u Bengaziju je počeo, razvio se i trajao satima“, kazao je Olson.

On je, takođe, pomenuo mogućnost da je napad povezan sa mrežom Al-Kaida. „Postoje naznake po kojima bi osobe umešane u napad mogle da imaju veze sa Al-Kaidom ili sa Al-Kaidom u islamskom Magrebu“, kazao je. Televizija Foks njuz javila je, pozivajući se na izvore iz obaveštajnih službi, da je u napad umešan bivši zatvorenik iz Gvanatanama Sufjan Ben Kumu, koji je 2007. prebačen u Libiju, a godinu dana kasnije oslobođen. Pre dva dana, Stejt department saopštio je da čeka „okončanje istrage“ Federalnog istražnog biroa (FBI).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari