Proteklog vikenda u Sarajevu je održana dvodnevna tradicionalna manifestacija, koju građani porijeklom iz Pljevalja, organizuju poslednjih 15 godina. Manifestacija ima za cilj očuvanje kulturnog identiteta i veza sadašnjeg mjesta življenja sa zavičajem.


Ovim povodom je Zavičajni klub Pljevljaka upriličio otvaranje novih prostorija u kompleksu Omladinskog centra na Čengić vili. Skup je pozdravio predsjednik Zavičajnog kluba Pljevljaka, Husein Borišić, koji je rekao da su u okviru manifestacije koja se održava 15. put, stvoreni uslovi za otvaranje novih prostorija ovog udruženja. „Ovo je jedinstvena prilika da kažem da u Sarajevi živi više od dvadeset hiljada Pljevljaka iz tri generacije i to je najveća populacija građana iz Crne Gore koja živi u Sarajevu. Uprkos ekonomskoj krizi sa kojom se svi suočavamo, mi smo uz pomoć naše opštine, ambasade Crne Gore u Sarajevu, uspješnih privrednika porijeklom iz Pljevalja i brojnih donatora uspjeli da obezbijedimo vlastite prostorije gdje ćemo se okupljati, njegovati i promovisati našu kulturu i tradiciju“, rekao je Borišić.

Prostorije je otvorio ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini Dragan Đurović, koji je krajem oktobra stupio na tu funkciju. „Zadovoljstvo je predstavljati državu koja sa Bosnom i Hercegovinom ima izuzetno dobre odnose, zahvaljujući prije svega raznim asocijacima, zavičajnim udruženjima i pojedincima i meni je drago što imam čast otvoriti prvi ovakav klub, kojih nadam se da će u narednom periodu biti više. Mogu da vam obećam da ćete imati podršku i razumijevanje nadležnih institucija Crne Gore kao i opštine Pljevlja.“, rekao je Đurović.

Potpredsjednik opštine Pljevlja Avdo Ajanović je u obraćanju pozdravio i predstavnike Udruženja Pljevljaka iz Bara, Budve, Kotora, Herceg Novog, Tivta i Beograda i rekao da su Pljevljaci kroz svoja udruženja u Sarajevu, na primorju Crne Gore i u Beogradu, pravi ambasadori Pljevalja. „Posebnu potporu budućem povezivanju i aktivnostima udruženja Pljevljaka iz različitih gradova daće budući regionalni kulturni centar u Pljevljima, koji će svoje sjedište imati u Centru za kulturu Pljevlja, a koji će uskoro biti završen i opremljen po evropskim standardima. Baštiniće tradiciju nekadašnje Međurepubličke zajednice koja je imala sjedište u Pljevljima“, rekao je Ajanović. On je dodao da pljevaljske vlasti sa posebnom pažnjom i podrškom prate aktivnosti ovih asocijacija i od Pljevljaka očekuju da svoje poslove i veze usmjerite značajno više prema vašem zavičajnom gradu. Druženje Pljevljaka je nastavljeno do ranih jutarnjih sati uz Pljevaljske tamburaše u hotelu Holivud na Ilidži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari