U privrednom društvu „Rekultivacija i ozelenjavanje“ u Kostolcu održana je konferencija za medije, kako bi se novinarima i javnosti predstavio novi direktor, diplomirani ekonomista Filip Rakić. Iako je funkciju direktora preuzeo sredinom maja, on se tek sada predstavio javnosti, jer je najpre, kako je naveo, trebalo RIO vratiti u institucionalne okvire. Takođe, hteo je da sačeka pravljenje preseka dosadašnjeg poslovanja i izradu planova daljeg poslovanja ovog preduzeća.

– Do sada smo imali tri skupštinske sednice preduzeća, jer smo hteli da njegovo poslovanje vratimo u zakonske, institucionalne okvire, što do sada nije bio slučaj. Zato smo usvojili plan poslovanja za ovu godinu, finansijski plan i plan javnih nabavki, rekao je Rakić. On je dodao da je urađen i presek stanja od 1. januara do 31. maja ove godine, kojim je utvrđeno da je preduzeće u minusu od 11.469.000 dinara.

– Presek je urađen van sezone, tako da to stanje i nije zabrinjavajuće. Kada se bude uradio presek u avgustu, usred sezone, siguran sam da će stanje biti pozitivno, kazao je Rakić.

Novi direktor medijima je predstavio i buduće planove preduzeća RIO, među kojima je najvažniji da ovo preduzeće postane i proizvodno, a ne samo uslužno.

– Radićemo semensku proizvodnju, a planiramo i da proizvodimo cvet rezane ruže u staklenicima, čime se niko u Srbiji ne bavi. To ćemo uraditi u saradnji sa partnerom iz Holandije preko javno-partnerskog odnosa – rekao je Rakić. On je dodao da se na pepelištu kostolačkih elektrana sada čisti teren površine od osam hektara, kako bi se tu podigao jabukar do kraja oktobra.

– Do kraja godine napravićemo i samoodrživi plastenik na 3.000 kvadrata, sa solarnim panelima i „vodenim zidom“, najavio je Rakić. On je dodao da je RIO sposoban za tržišnu utakmicu i da zato učestvuje na tenderima za dobijanje novih poslova. Već su dobili posao košenja ambrozije, a upravo ovih dana čekaju rezultat tendera iz Kučeva, raspisanog za gradnju parka.

I pored poslovnih obaveza, RIO će nastaviti sa humanitarnim aktivnostima kao društveno odgovorno preduzeće.

– Prema preporuci Vlade, nema više donacija, sem za bolesnu decu i u vidu rada. Zato ćemo i ubuduće pomagati u uređenju zelenih površina u specijalnim zavodima u Stamnici i Velikom Popovcu, a planiramo i uređenje parka u Kostolcu, rekao je Rakić.

On je istakao da je jedan od glavnih poslovnih ciljeva da RIO postane regionalno preduzeće, koje će poslovati na području ne samo Braničevskog, već i Podunavskog okruga.

Biografija

Filip Rakić rođen je u Jagodini, odrastao u Kučevu, a Ekonomski fakultet završio u Beogradu. Do sada je bio angažovan u preduzeću „Đerdap usluge“ i fondu PIO. Njegovom predstavljanju medijima na novoj funkciji, prisustvovao je i Miroslav Živojinović, predsednik Skupštine preduzeća RIO.

Bivša direktorka

Na pitanje novinara šta je sa bivšom direktorkom Natašom Savić, Rakić je rekao da je trenutno na bolovanju. On je dodao da je ona sada na mestu izvršnog menadžera, a da će kasnije raditi na mestu koje joj sleduje prema stručnoj spremi, u skladu sa sistematizacijom.

Plate

RIO ima 21 stalnog zaposlenog i do 75 ljudi koje sezonski angažuje, u zavisnosti od poslovnih obaveza.

– Plate se isplaćuju redovno, što je bio slučaj i pre mog dolaska. Do sada su isplaćivane iz dva dela, ali, pošto kolektivni ugovor to ne dozvoljava, ubuduće će se isplaćivati jednokratno, najavio je Rakić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari