Svečanom sjednicom Skupštine opštine, u Rožajama je proslavljen 30.septembar, Dan opštine. Sjednici su prisustvovali brojni gosti iz zemlje i inostranstva, među kojima i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je iskazao poštovanje za sve što je urađeno tokom prošle godine, ali i u ranijem periodu.


-U razgovoru sa predsjednikom opštine upoznao sam se sa planovima lokalne uprave koji su vrlo ambiciozni, ali i realni. Želim da se svi ti programi ostvare i da nova lokalna vlast obezbijedi dobru komunikaciju sa Vladom i međunarodnim subjektima koji pružaju pomoć Rožajama, u prvom redu agencija TIKA, kao i druge organizacije koje ulažu u lokalnu infrastrukturu. Smatram da ova opština ima izuzetnu infrastrukturu u resursima i da ih treba iskoristiti kako bi se osiguralo što više radnih mjesta, rekao je Vujanović.

U ovoj opštini je poslije lokalnih izbora održanih 25.maja DPS Mila Đukanovića, nakon dugogodišnje vlasti, prešla u opoziciju, a novu vlast su formirali Bošnjačka stranka i Socijaldemokratska partija. Predsjednik opštine Ejup Nurković, (BS) naglasio je da su se na samom startu suočili sa ogromnim dugovima, blokadom žiro računa i velikim brojem zaposlenih koje je mimo zakona zaposlila prethodna vlast.

– I pored zatečenog stanja, uspjeli smo da završimo započete, a nedovršene aktivnosti na sanaciji puteva prema MZ Kalače, Donja Lovnica, Bašča i Balotiće. Završili smo i radove na objektu osnovne škole u Grahovu, u čemu nam je pomogla turska razvojna organizacija TIKA. U saradnji sa Komunalnim preduzećem i NVO, napravili smo veliku akciju uređenja korita Ibra. Sredstvima iz budžeta sanirani su putevi u nekoliko mjesnih zajednica. Izveli smo i sanaciju dijela fudbalskog stadiona, a redovno smo servisirali sve tekuće obaveze iz nadležnosti lokalne uprave, rekao je Nurković. Ističući da su, uz pomoć državnih organa, uspjeli da odblokiraju žiro račune nekoliko javnih ustanova i preduzeća, Nurković je najavio nekoliko novih projekata.

– U 2015. godini planiramo nastavak radova na primarnom gradskom vodovodu. Započećemo izgradnju dnevnog centra za djecu sa invaliditetom, vodovoda Ćosovsko vrelo, kao i pješačkih staza prema Štedimu, Hajli i MZ Kalače. Planirali smo asfaltiranje puteva prema Radetini i Balotićima, kao i nekoliko gradskih ulica. Uložićemo sve kapacitete kako bismo stvorili šansu za nova ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta. Na tom planu, već smo započeli izradu nekoliko razvojnih projekata iz oblasti drvne industrije, poljoprivrede i turizma, rekao je Nurković, koji u realizaciji planova očekuje pomoć države, stranih investitora, ali posebno dijaspore.

Opštinske nagrade

Povodom Dana opštine, dodjeljena su i opštinska priznanja. Dobitnici su prof. dr Safet Kalač za poseban doprinos u oblasti nauke,sportista Tarik Hadžić i posthumno, Jusuf Fazlić za zasluge u humanitarnom radu. Nagrade namijenjene najboljim učenicima pripale su Semri Pepić, učenici Gimnazije „30. septembar“ i Anidi Nurković, učenici Srednje stručne škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari