Jedan broj američkih ambasada i konzulata na severu Afrike i Bliskom istoku biće zatvoreni do subote, zbog moguće opasnosti od ekstremista, navodi se u saopštenju Stejt departmenta i dodaje da diplomatska predstavništva neće raditi „iz predostrožnosti“, a ne u okviru reagovanja na novu pretnju.

Do nedelje će biti zatvorena 21 ambasada i konzulat, kao i britanska ambasada u Jemenu, koja, kako je juče saopšteno u Londonu, neće raditi do kraja muslimanskog praznika Ramazana.

Prema prethodnim navodima, britanska ambasada u Sani je trebalo da počne da radi danas. Portparol britanskog Forin ofisa, izvestila je Beta, saopštio je da ambasada ostaje zatvorena „zbog stalnih zabrinutosti po pitanju bezbednosti“. Svoje ambasade u Sani zatvorile su i Nemačka i Francuska.

„Aktuelne informacije ukazuju da Al Kaida i njeni ogranci i dalje planiraju teroristički napad i u regionu i šire, te da će možda napad izvesti do kraja avgusta“, saopštio je Stejt department. Takođe je upućen apel na državljane SAD da budu oprezni. Oni su upozoreni na „potencijalne terorističke napade na sisteme javnog transporta i druge turističke infrastrukture“. Britanski Forin ofis je na svom sajtu poručio britanskim državljanima da ne putuju u Jemen, kao i da oni koji su već tamo napuste zemlju. Kako se navodi, u Jemenu postoji velika opasnost od terorističkih napada, kao i velika mogućnost da naoružana plemena, kriminalci i teroristi sprovedu otmice.

Odluka Vašingtona usledila je usred napora SAD da zaštiti nedavno otkrivene programe za nadzor, koji su izazvali veliki zabrinutost javnosti za privatnost. Iako nije poznato o kakvoj se tačno terorističkoj pretnji radi, analitičari navode da se stiče utisak da se članovi Kongresa slažu da je reč o potencijalno najozbiljnijem napadu u poslednjih nekoliko godina, odnosno o mogućnosti napada ogromnih razmera, koji bi mogao da bude izveden krajem nedelje, kada se završava Ramazan.

Između ostalih, zatvorena su američka diplomatska predstavništva u Abu Dabiju, Amanu, Kairu, Rijadu, Dahranu, Džedi, Dohi, Dubaiju, Kuvajtu, Manami, Muskatu, Sani i Tripoliju. Sastanci sa američkim državljanima u diplomatskim predstavništima su otkazani. Američka ambasada u Tel Avivu, koja je inače zatvorena za javnost nedeljom, takođe je obustavila rad, a njenim službenicima koji nisu zaduženi za bezbednost poručeno je da ne dolaze na posao. U nedelju su zatvoreni i konzulati SAD u Jerusalimu i Haifi.

„Najozbiljnije od 11. septembra“

SAD su zatvorile svoja diplomatska predstavništva pošto je Vašington navodno presreo poruke Al Kaide, koje su ukazivale da lideri terorističke grupe prave plan da napadnu ambasade. Američki zakonodavci koji su u nedelju govorili za medije rekli su da taj razgovor ukazuje na najveću opasnost od 11. septembra. „Ovo je najozbiljnija pretnja s kojom sam se susreo u poslednjih nekoliko godina“, rekao je republikanski senator Saksbi Čemblis za En-Bi-Si, prenele su agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari