Obamina administracija zacrtala je jul 2011. kao krajni rok za početak povlačenja trupa iz Avganistana. Ipak, upozoravaju stručnjaci, bez političke strategije koja će pomoći stabilizaciji zemlje taj cilj nije moguće ostvariti.

Neuspeh da se izrazi kakav bi postamerički Avganistan trebalo da izgleda te da se ustanovi put koji vodi ka uspehu glavna je prepreka antipobunjeničkoj kampanji SAD, uvereni su pojedini američki zvaničnici i stručnjaci. Rezultat je „strateška konfuzija“, smatra Ronald Neuman, bivši američki ambasador u Avganistanu od 2005. do 2007.

Dok je vojna antipobunjenička strategija razumljiva postoji mnogo nejasnoća povodom političke strategije“, uverene je Sajmon Šerklif, britanski diplomata. „Svi se slažu da je ona neophodna ali nema konsenzusa kako bi trebala da izgleda“.

Kongres SAD, takođe, je zabrinut da zacrtani rok neće biti postignut a naročito jer se on podudara sa predsedničkim izborima 2012. te kapmanjom za izbore za Kongres. Članovi Predstavničkog doma Kongresa SAD traže od šefa Centralne komande generala Dejvida Petreusa garancije kada bi moglo da počne povlačenje iz Avganistana, gde trenutno ima 93.000 američkih snaga.

Ovaj problem tišti mnoge unutar i izvan Obamine administracije, koji smatraju da pritisak koji nosi sa sobom zacrtani rok jul 2011. ometa izradu dugoročne političke strategije koja bi rešila ključna pitanja kao što je talibansko nepoštovanje avganistanskog ustava i demokratskog sistema zemlje.

„Generalno postoji konsenzus da mi nemamo adekvatnu političku strategiju. Ko rezultat svega su druge stvari u Avganistanu koje su u diskonekciji sa taktikama“, kaže jedan američki zvaničnik.

Politička strategija trebalo bi da „iscrta put ka budućem izgledu mirnog Avganistana i njegovim odnosima sa susedima i celim svetom“, kaže Šerklif. Neuman ističe da postoji mnogo onih koji rade ne i li se postigao napredak. „ Ali ne postoji definicija šta je napredak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari