SAD još nisu uzele za ozbiljno pretnje od uspona radikalnog islama, a vlada u Vašingtonu još nije aktivirala sisteme koji bi se uhvatili u koštac sa ovim fenomenom, navodi se u izveštaju koji su sačinili bivši šefovi Komisije ustanovljene nakon terorističkih napada 11. septembra 2001.

„Naše dugogodišnje uverenje da nam se terorizam ne može dogoditi dovelo je do situacije da se danas nalazimo usred minskog polja u borbi protiv terorizma i radikalizacije u SAD“, navodi se u izveštaju. Kao rezultat, još nije ustanovljena federalna agencija koja bi bila zadužena za identifikaciju radikalizacije i sprečavanje regrutovanja terorista među američkim građanima i stanovnicima, piše u izveštaju koji je objavila Nacionalna bezbednosna grupa pri vašingtonskom Bipartijskom političkom centru povodom devetogodišnjice od terorističkih napada na Njujork i Vašington. Grupa koju predvode bivši lideri komisije 9/11 Tom Kin i Li Hamilton, detaljno opisuje domaće terorističke incidente u proteklih nekoliko godina.

Cele prošle godine, teroristički stručnjaci i vladini zvaničnici upozoravali su na pretnje od uspona radikalizma navodeći da najveću opasnost predstavljaju teroristički regruti koji idu u inostranstvu a po povratku u SAD kuju napade. Stručnjaci preporučuju da bi SAD trebalo da uče iz primera Britanije. Pre samoubilačkih napada u Londonu 2005, Britanci su bili uvereni da su muslimani u toj zemlji bolje integrisani, obrazovani i bogatiji nego u drugim delovima sveta. Slično tome, i u Americi vlada uverenje da će ta zemlja uspeti da se zaštiti od radikalnih sukoba.

Stav je stručne javnosti da su teroristi možda videli da je Amerika Ahilova peta budući da nema strategiju da se suprotstavi pretnjama terorista i drugih radikalnih regruta. Tek ove godine, prvi put Bela kuća je unela borbu protiv rastućeg domaćeg terorizma u svoju nacionalnu bezbednosnu agendu. Ben Rodes, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, kaže da plan uključuje „nove interagencijske napore koji bi okupili zajedno ključne aktere“.

Izveštaj Kina i Hamiltona ukazuje i na „amerikanizaciju“ rukovodstva Al Kaide i bliskih grupa, ukazujući na sveštenika Anvara al Avlakija, koji se sumnjiči za umešanost u napad na Tajm skveru, a koji je odrastao u novom Meksiku. Dejvid Hedli, koji stanuje u Čikagu, takođe je imao veliku ulogu u terorističkim napadima u Mumbaju 2008. kada je ubijeno više od 160 ljudi.

Izvan SAD, Al Kaida i druge ekstremističke grupe šire se i tragaju za bezbednim utočištima u oblastima poput Pakistana, Jemena. Somalije i mesta na severu i istoku Afrike. Ove pretnje dodatno su podstaknute činjenicom da se potencijalni novi članovi regrutuju i preko interneta.

Izveštaj ukazuje i na potencijalne domaće mete, među kojima su putnički avioni, zapadni i američki lanci hotela, jevrejski i izraelski centri, američki vojnici čak i njihove baze u SAD.

Neće biti paljenja Kurana

Vašington – Religiozni i politički lideri širom muslimanskog sveta pozdravili su odluku male američke crkve na Floridi da suspenduje planove o paljenju kopija muslimanske svete knjige Kurana na današnji dan kada se obeležava devet godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington, iako pojedini navode da je samim pretnjama šteta već naneta. Sveštenik Teri Džons izazvao je osude međunarodne zajednice kada je objavio da će zapaliti Kuran.

Nasilni protesti u Avganistanu i Pakistanu

Kabul – Uprkos tome što je sveštenik Teri Džons odustao od namere da se danas organizuje spaljivanje Kurana u maloj evangelističkoj crkvi na Floridi, širom Avganistana i Pakistana održani su masovni protesti u kojim je povređeno nekoliko desetina ljudi. Demonstranti su palili američke zastave i uzvikivali „Smrt hrišćanima“. Policija u avganistanskoj severnoj provinciji Badakstan saopštila je da je nekoliko hiljada demonstranata nagrnulo na kompleks NATO, gde je došlo do okršaja u kojim su ranjena četiri napadača i petorica policajaca. S. D.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari