Ambasadorka SAD Beogradu Meri Vorlik posetila je juče Pirot. Posle razgovora sa predsednikom opštine Pirot Vladanom Vasićem, obišla je Zanatsku zadrugu za izradu ćilima i suvenira „Damsko srce“, istureno Odeljenje Osnovne škole „8. septembar“ u selu Poljska Ržana, Kancelariju za mlade, a razgovarala je i sa predstavnicima civilnog sektora.

Ona je rekla da se nada nastavku saradnje sa tom opštinom u kojoj su SAD finansirale više programa za razvoj lokalne samouprave. Kako je istakla, Amerika je tokom proteklih nekoliko godina razvila snažne partnerske odnose sa opštinom Pirot. Preko Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) Amerika je obezbedila 52.000 dolara podrške Zadruzi „Damsko srce“ kako bi se poboljšao kvalitet etno proizvoda, unapredili uslovi rada žena koje rade u Zadruzi i povećali prihodi. Amerika je takođe preko USAID programa „Podsticaj ekonomskom razvoju opština“ (MEGA) uložila 97.000 dolara u razvoj infrastrukture industrijske zone Beg Bašča. Američka pomoćpodržala je napore opštine Pirot i Nacionalnog investicionag plana (NIP) da se napravi funkcionalna industrijska zona koja bi Pirot učinila atraktivnim mestom za investitore.

Prošle godine, američka ambasada, preko Ministarstva odbrane SAD, obezbedila je 75.000 dolara za renoviranje škole „8. septembar“ u selu Poljska Ržana. Tokom posete ovoj školi Meri Vorlik je rekla da će pomoći projekat centralnog grejanja i donirala dva računara školi. Predsednik opštine Pirot je zahvalio na pomoći i dosadašnjoj saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari