Američka vojska „ukrcala“ se na novu i rizičniju strategiju u Iraku, naoružavanjem sunitskih pobunjenika u nadi da će se oni obračunati s ekstremistima Al Kaide u Iraku. Visoka američka komanda dala je ovog meseca dozvolu svojim oficirima na kopnu da pregovaraju o oružanim dogovorima s lokalnim liderima.

Američka vojska „ukrcala“ se na novu i rizičniju strategiju u Iraku, naoružavanjem sunitskih pobunjenika u nadi da će se oni obračunati s ekstremistima Al Kaide u Iraku. Visoka američka komanda dala je ovog meseca dozvolu svojim oficirima na kopnu da pregovaraju o oružanim dogovorima s lokalnim liderima. Oružje, municija, kacige i druga oprema, kao i novac, prevozna sredstva i gorivo već su im predati, u zamenu za obećanje da će se boriti protiv Al Kaide, a ne američkih trupa.
Američka vojska u Bagdadu pokušava da predstavi ovaj potez kao naoružavanje razočaranih sunita koji napreduju u svojim kvartovima u borbi protiv svojih bivših saveznika – Al Kaide i stranih boraca. Ali realnost na terenu je mnogo složenija, s malim znacima da će SAD biti u stanju da kontrolišu oružje kada ga jednom budu predali sunitima. Postoji opasnost da bi pobunjenici mogli da iskoriste ovo oružje protiv američkih trupa, ili u građanske sukobe protiv šiita. Slični napori SAD u drugim ratovima rđavo su se završili, a najspektakularnije je bilo naoružavanje gerilaca protiv Sovjetskog Saveza u Avganistanu.
General Rik Linč, visoki američki komandant u Iraku, ukazao je da oružje neće biti dato pobunjenicima koji su napadali Amerikance. „Nismo još prošli tu crtu“. SAD su saopštile da će iskoristiti otisak prstiju, skener mrežnjače oka i druge testove kako bi utvrdili da li su pobunjenici bili umešani u borbu protiv američkih trupa.
Svedoci ovomesečnog sastanka između američkih snaga i pobunjenika u sunitskom uporištu Amadija u Bagdadu izrazili su skepticizam povodom nove strategije. O novoj strategiji diskutovali su novi američki komandant u Iraku general Dejvid Petreuš i drugi komandiri. Pentagon insistira da najnovija strategija nije priznanje da Bušova politika u Iraku nije uspela.
Američka vojska prvo je testirala strategiju naoružavanja svojih bivših neprijatelja u provinciji Anbar, koja je sada relativno mirna jer su je preplavile američke trupe. Anbar model je proširen na Amariju, kao i provincije Dijalu i Salahudin. SAD smatraju da su suniti razočarani Al Kaidom jer su bombaški napadi te grupe uzrok smrti hiljada iračkih civila. Naoružavanje sunitskih pobunjenika odražava nezadovoljstvo SAD sporim napretkom u iračkoj vojsci koja se sumnjiči da sarađuje sa šiitskom milicijom i policijom. Na konferenciji za novinare general Linč je izjavio da je zabrinut zbog korupcije u iračkim policijskim snagama i zbog mešanja nacionalne vlade u bezbednosna pitanja, naročito u oslobađanju osumnjičenih pobunjenika koje su držale iračke snage bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari