Američke snage postigle su „značajan napredak“ u Iraku tokom protekla tri meseca dok predaja teritorija Iračanima malo zaostaje, saopštio je juče Pentagon. Irak je postao bezbedniji i ekonomski uspešniji za gotovo šest odsto, navodi se u najnovijem tromesečnom izveštaju za Kongres.

Američke snage postigle su „značajan napredak“ u Iraku tokom protekla tri meseca dok predaja teritorija Iračanima malo zaostaje, saopštio je juče Pentagon. Irak je postao bezbedniji i ekonomski uspešniji za gotovo šest odsto, navodi se u najnovijem tromesečnom izveštaju za Kongres. Takođe, u izveštaju se navodi da iračke snage i dalje zavise od američkih kada je reč o logistici i obuci. Izveštaj upozorava da su obuka Iranaca i finansiranje šiitske milicije u Iraku nastavljeni.
Najnoviji dokument Pentagona navodi da je „postignut značajan bezbednosni napredak, trenutak pomirenja na lokalnim i provincijskim nivoima i ekonomski napredak“. Napadi jačeg intenziteta opali su od polovine marta, navodi se u izveštaju. Pominje se i „plemensko buđenje“ lokalnih sunitskih i šiitskih lidera koji se okreću protiv Al Kaide. Takođe, ukazuje se da više iračkih bataljona učestvuje u operacijama i da je ostvareno prvenstvo u antipobunjeničkim naporima.
Ali, Pentagon je upozorio da ustaljeni napredak zavisi od političkih i ekonomskih reformi i iznosi listu brojnih problema. Među njima je i činjenica da ključni zakon za upravljanje naftnim prihodima zemlje i sunitsko predstavljanje u vladi još nije usvojen. Policijske snage opterećene su korupcijom i sektaškim podelama, dok je iračka vojska izgubila 17 odsto svojih vojnika ove godine zbog velike stope ubistava i dezerterstva, navodi izveštaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari