Američki Senat usvojio je državni budžet za naredne dve godine, šaljući tako signal o fiskalnoj stabilnosti SAD posle blokade savezne vlade u oktobru. Zakon o budžetu usvojen je u sredu uveče glasovima svih demokrata u Senatu i devetoro republikanaca. On određuje okvir potrošnje za 2014. i 2015. Neki članovi Republikanske stranke bili su protiv jer smatraju da sadrži povećanje potrošnje koje prelazi prag postavljen budžetom iz 2011.

Prošle nedelje svoj pristanak na tekst dao je i Predstavnički dom, donji dom američkog Kongresa, sa 332 glasa za i 94 protiv. Zakon o budžetu sada će biti prosleđen predsedniku Baraku Obami na potpisivanje, i on bi trebalo da ga potpiše pre nego što ode na božićni odmor na Havaje za vikend.

Zakonom se ukidaju uštede koje je trebalo automatski da stupe na snagu u januaru. Zahvaljujući tome potrošnja savezne vlade, posle dve godine istorijskih rezova, treba da se poveća 2014. godine sa 967 milijardi dolara, koliko je iznosila 2013, na 1.012 milijardi 2014. i 1.014 milijardi 2015 godine.

Vojni budžet, čije smanjenje je predviđeno, ipak je malo povećan na zadovoljstvo Pentagona i sektora odbrane.

Prema priznanju obe strane, sporazum ostaje kompromis, jer se velike reforme koje se odnose na programe penzija, zdravstva, socijalne pomoći ili fiskalnog zakona odlažu na neodređeno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari