Vašington je poslao specijalne snage u Jemen da bi obučile tamošnju vojsku, budući da postoje bojazni da ova nestabilna arapska zemlja postaje strateški centar Al Kaide. Američki zvaničnici su izjavili da teroristička mreža smatra Jemen „rezervnom“ bazom i utočištem.

SAD su donele odluku da rasporede svoje snage u Jemenu nakon što su vlasti susednih država saopštile da su uhapsile više od deset boraca Al Kaide koji su ulazili i izlazili iz zemlje. Oman, umerena arapska zemlja i jemenski sused, povećaće broj patrola mornarice oko Arabijskog poluostrva, kako bi pokušao da presretne osumnjičene teroriste na njihovom putu između baza u Jemenu i južne Azije. U strahu da bi Jemen mogao da padne u ruke terorista, Amerika je poslala specijalne snage sa zadatkom da unaprede veštine jemenske armije i pomognu joj da se uhvati u koštac s problemom koji preti njihovoj zemlji.

„Jemen postaje rezervna baza aktivista Al Kaide iz Pakistana i Avganistana“, rekao je jedan američki zvaničnik. „Dok se na pakistanskoj granici sprovodi kampanja za suzbijanje terora, a operacije protiv terorističke mreže u Avganistanu su intenzivirane, Jemen nudi pripadnicima Al Kaide sigurno utočište“. Ahmed Said Alkatiri, ministar spoljnih poslova Omana, na samitu bezbednosti u Bahreinu je izjavio:“Presrećemo sve veći broj ljudi iz zemalja poput Pakistana, Avganistana i Somalije koji sprovode operacije preko Jemena“. On je naglasio da je za rešavanje problema bezbednosti u Jemenu neophodna saradnja u celom regionu. „Ukoliko Jemen dobije status propale države, tenzije koje time budu izazvane uticaće na sve međunarodne igrače“, rekao je šef omanske diplomatije.

Jemen takođe služi kao utočište ekstremista iz Saudijske Arabije koji su meta žestoke antiterorističke kampanje Rijada, koja je pokrenuta 2004. U izveštajima američkih obaveštajnih agencija se navodi da je pomoću telefonskih prisluškivača i drugih sličnih uređaja otkriveno da teroristi iz Jemena imaju bliske veze sa grupama čije su baze u južnoj Aziji. Ibrahim al Rubaiš, poznat kao „pesnik Gvantanama“, koji je pušten na slobodu iz američkog zatvora 2006. kako bi bio podvrgnut rehabilitaciji u Saudijskoj Arabiji, pobegao je u Jemen, kao i ostali bivši zatvorenici.

Međutim, zvaničnici u Jemenu tvrde da Iran, a ne Al Kaida, predstavlja najveću opasnost po bezbednost u zemlji. Ali Mohamed al Anisi, predsedavajući jemenske agencije za bezbednost, okrivio je Iran za podsticanje šiitskih pobunjenika na akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari