Bivši zvaničnik američkog Stejt dipartmenta koji je optužen da je bio špijun Kube stremio je 2003. funkciji izaslanika SAD za Severnu Irsku, što je moglo da mu pomogne da pruža potporu pripadnicima Irske republikanske partije (IRA), saveznicima komunističke države, navode američki zvaničnici. Kendal Majers (72), koji se pojavio u Federalnom sudu u Vašingtonu pod optužbama da je bio špijun Havane gotovo 30 godina, bio je opčinjen Severnom Irskom.

Kako se navodi, osim toga što je težio poziciji izaslanika, Majers je posećivao britanska ostrva i sastajao se sa irskim i britanskim zvaničnicima, visokim političarima Severne Irske i zvaničnicima obaveštajne službe. U septembru 2005. posetio je Dejvida Trimbla, bivšeg lidera Alsterske unionističke partije i dobitnika Nobelove nagrade za mir u Lurganu, kao i irske vojne obaveštajce u Dablinu. Majers je bio visoki analitičar u Obaveštajnom istražnom birou Stejt dipartmenta do 2007. kada se penzionisao. Kao poznati anglofil specijalizovao se za Zapadnu Evropu, a naročito se usredsredio na Britaniju i Severnu Irsku. Američki obaveštajci veruju da Kuba služi kao kanal za prenošenje tajnih informacija, koje prima od svojih agenata i trguje njima sa zemljama kao što su Kina, Rusija, a možda čak i Iran i Severna Koreja.

„Sve informacije koje je bio u mogućnosti da sazna na dužnostima u Evropi, verovatno je prenosio Kubancima koji su ih potom prodavali,“ izjavio je Džon Bolton, visoki zvaničnik Stejt dipartmenta tokom mandata Džordža Buša. Majers je unuk Aleksandra Bela, koji je izumeo telefon, i Gilberta Grosvenora, prvog urednika magazina Nacionalna geografija. Majers se pojavio u federalnom sudu u Vašingtonu sa svojom suprugom Gvendolin (71). Ovaj bračni par među Kubancima bio je poznat kao „Agent 202“ i „Agent 123“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari