Severna Koreja je uhapsila jednog studenta iz Sjedinjenih Država pošto je učinio „neprijateljski gest“ prema toj državi, saopšteno je juče u Pjongjangu. Severnokorejska agencija KCNA navodi da je reč o Otu Frederiku Varmbiru, studentu Univerziteta u Virdžiniji, prenosi Bi-Bi-Si.

Varmbir je u Severnu Koreju došao kao turista s namerom „da uništi jedinstvo države“, a vlada SAD ga je „tolerisala“ i njime „manipulisala“, navodi KCNA. Student je pod istragom, navode u Pjongjangu.

Zvaničnik američke ambasade u Seulu potvrdio je Rojtersu da je Varmbir uhapšen. „Severna Koreja ponekad koristi pritvaranje stranaca kao sredstvo pritiska na njene neprijatelje“, piše britanski servis. Kineska turistička agencija „Mladi pionir turs“ takođe je saopštenjem potvrdila hapšenjem, dodajući da se ono dogodilo u Pjongjangu i da je porodica studenta obaveštena. Varmbir je uhapšen još 2. januara, agencija je ranije rekla Rojtersu.

„U kontaktu smo sa švedskom ambasadom… koja sa Ministarstvom spoljnih poslova (Severne Koreje) radi na slučaju. Takođe tesno sarađujemo sa Stejt departmentom SAD u vezi s nastalom situacijom“, saopštila je agencije. „Istovremeno se nadamo da će biti poštovana privatnost Ota i njegove porodice i da će on biti pušten što je pre moguće“, dodaje se u saopštenju. Kako Vašington i Pjongjang nemaju uspostavljene diplomatske odnose, interese Amerike u Severnoj Koreji zastupa Švedska.

Varmbir, koji je prema evidenciji Univerziteta u Virdžiniji, redovni student trgovine, treći je zapadnjak – koliko je poznato – koji se nalazi u severnokorejskom zatvoru, ističe Bi-Bi-Si. Prošlog meseca je u Pjongjangu na doživotnu robiju i težak rad osuđen Hjeon So Lim, kanadski pastor južnokorejskog porekla. Osuđen je za zaveru za rušenje vlade u Pjongjangu. Veruje se da je iza rešetaka još jedan Amerikanac, navodno zbog špijunaže.

Najnoviji incident poklapa se s pojačanim napetostima pošto je Severna Koreja saopštila da je uspešno isprobala hidrogensku bombu, što, međutim, van te zemlje do sada nije potvrđeno. Južna Koreja je nastavila emitovanje svoje propagande preko granice, dok njen severni sused nad njenom teritorijom baca letke. SAD prednjače u zahtevima da se zbog navodne probe hidrogenske bombe Severnoj Koreji uvedu nove ekonomske sankcije.

Stejt department državljanima Amerike toplo preporučuje da ne putuju u Severnu Koreju. Pre dve godine severnokorejske vlasti su na slobodu pustile trojicu Amerikanaca – Metjua Toda Milera, Keneta Bea i Džefrija Faula.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari